14.11.2008.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ВЕЧЕ СА ДРАГОСЛАВОМ МИХАИЛОВИЋЕМ

Ученици, наставници, родитељи и пријатељи књижевности разговарали су са Драгославом Михаиловићем о роману Кад су цветале тикве, почецима његовог књижевног рада и животу. У читаоници Земунске гимназије 13. новембра 2008. године присутни су могли чути шта је Голи оток значио за једног деветнаестогодишњака, како је забрањена позоришна представа Кад су цветале тикве, о почецима писања нашег великог књижевника, о Иви Андрићу, Стевану Раичковићу, Бори Станковићу, идеји југословенства..

У пријатељском разговору након књижевне вечери публика је добила аутограме. Вредна запажања је посвета на књизи Кад су цветале тикве купљеној пре тридесет година, коју је младић посветио девојци, а сада њихово дете овековечило посветом аутора овог романа.

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Сава Шумновић (1896-1942.) - Велики српски сликар Сава Шуманивић завршио је свих осам разреда и матурирао у Земунској гимназији. Још као четворогодишњак био је заинтересован за сликарство. Његов професор цртања (како се тада говорило) Исидор Јунг упућивао га је у „импресионистичко сликање и то на начин Сезанов и Ван Гогов“, како је касније и сам Шумановић записао. Савин професор није имао већег сликарског дара, али је знао, по речима Каћуше Малетин, „да сремачком дерану покаже прави пут“.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.