07.02.2013.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

СВЕТОСАВСКИ БАЛ

Светосавски бал у организацији ОШ "Светозар Милетић" и Земунске гимназије одржан је 01.01.2012. у Дому ваздухопловства у Земуну.

О балу су писали и медији:

Политика - Два века земунских светосавских балова

Први светосавски бал у тадашњем аустријском Земуну одржан је пре 200 година. На тој светковини прикупљана су средства за помоћ Србима преко Саве и Дунава. Два века касније, у ресторану Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране, синоћ су вече у част истог светитеља организовале две школе из овог дела престонице – ОШ „Светозар Милетић” и Земунска гимназија.

На трећем светосавском балу ове две образовне установе, према обичајима, умеће у песми, игри и музицирању демонстрирали су ученици, док су их професори за столовима бодрили и храбрили. Прва програмска целина била је сачињена од традиционалних изворних мелодија, док је други део програма протекао у знаку музике за плес уз пригодну вечеру и пиће. Славље су својим донацијама омогућили пријатељи две школе, као и бивши ђаци. Прочитајте више овде.

еЗемун - Трећи Светосавски бал у Команди ваздухопловства

Две најстарије школе у Земуну, које ове године славе два изузетна јубилеја: 285 година од стварања основне школе „Светозар Милетић“ и 155 година од стварања Земунске гимназије, су у своје планове сем наставе и учења ставили и очување традиције. Дуге и богате традиције, како сваке школе посебно, тако и традиције Земуна и српског просветитељства. Због те прелепе традиције и враћања основним вредностима које једно друштво треба да гаји и чува, пре три године, директори ових школа су у своје годишње планове уткали враћање једне од манифестација које су настале у Земуну још пре два века.

Пре 200 година је одржан први Светосавски бал у тадашњем Аустроугарском Земуну. Бал хуманитарног карактера који је за циљ имао прикупљање средстава за помоћ српској браћи с друге стране Дунава и Саве. Након дуго година и уласка у 20. век, светосавски балови се и даље одржавају као хуманитарни, али намена средстава је усмерена ка школама и дечијим болницама. Давне 1937. године одржан је последњи Светосавски бал у предратном Земуну. Да би се у данашњем кризном и тешком времену обезбедили што квалитетнији услови за живот и рад нових генерација деце, директори ове две школе су за Дан Светог Саве 2011. године, након 73 године паузе, поново одржали Светосавски бал.

Бал је одржан у свечаној сали Земунске гимназије. Већ следеће године ову идеју је подржала и Војска Србије, тачније Команда ваздухопловства и противваздухопловне одбране, па је овај бал одржан у Свечаној сали Дома ваздухопловства у Земуну.

Прочитајте више овде.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

NEDELJA FILOZOFIJE

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.