07.02.2013.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

СВЕТОСАВСКИ БАЛ

Светосавски бал у организацији ОШ "Светозар Милетић" и Земунске гимназије одржан је 01.01.2012. у Дому ваздухопловства у Земуну.

О балу су писали и медији:

Политика - Два века земунских светосавских балова

Први светосавски бал у тадашњем аустријском Земуну одржан је пре 200 година. На тој светковини прикупљана су средства за помоћ Србима преко Саве и Дунава. Два века касније, у ресторану Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране, синоћ су вече у част истог светитеља организовале две школе из овог дела престонице – ОШ „Светозар Милетић” и Земунска гимназија.

На трећем светосавском балу ове две образовне установе, према обичајима, умеће у песми, игри и музицирању демонстрирали су ученици, док су их професори за столовима бодрили и храбрили. Прва програмска целина била је сачињена од традиционалних изворних мелодија, док је други део програма протекао у знаку музике за плес уз пригодну вечеру и пиће. Славље су својим донацијама омогућили пријатељи две школе, као и бивши ђаци. Прочитајте више овде.

еЗемун - Трећи Светосавски бал у Команди ваздухопловства

Две најстарије школе у Земуну, које ове године славе два изузетна јубилеја: 285 година од стварања основне школе „Светозар Милетић“ и 155 година од стварања Земунске гимназије, су у своје планове сем наставе и учења ставили и очување традиције. Дуге и богате традиције, како сваке школе посебно, тако и традиције Земуна и српског просветитељства. Због те прелепе традиције и враћања основним вредностима које једно друштво треба да гаји и чува, пре три године, директори ових школа су у своје годишње планове уткали враћање једне од манифестација које су настале у Земуну још пре два века.

Пре 200 година је одржан први Светосавски бал у тадашњем Аустроугарском Земуну. Бал хуманитарног карактера који је за циљ имао прикупљање средстава за помоћ српској браћи с друге стране Дунава и Саве. Након дуго година и уласка у 20. век, светосавски балови се и даље одржавају као хуманитарни, али намена средстава је усмерена ка школама и дечијим болницама. Давне 1937. године одржан је последњи Светосавски бал у предратном Земуну. Да би се у данашњем кризном и тешком времену обезбедили што квалитетнији услови за живот и рад нових генерација деце, директори ове две школе су за Дан Светог Саве 2011. године, након 73 године паузе, поново одржали Светосавски бал.

Бал је одржан у свечаној сали Земунске гимназије. Већ следеће године ову идеју је подржала и Војска Србије, тачније Команда ваздухопловства и противваздухопловне одбране, па је овај бал одржан у Свечаној сали Дома ваздухопловства у Земуну.

Прочитајте више овде.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

У последњих неколико година обновљено је Соколско планинарско друштво и активно се пење на све планине Србије. Издвојио се у планинарењу Игор Скендер који се 2005. године, као најмлађи члан високогорске српске експедиције попео на Аконкагву, највиши врх Јужне Америке и на крову тог дела света развио заставицу Земунске гимназије. Нажалост Игор је несретним случајем на експедицији у Француској изгубио живот марта 2011.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.