05.04.2013.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВЕ ЧИТАНКЕ

У среду 3. априла, у читаоници Земунске гимназије, представљена је нова ‘Читанка за први разред средње школе’. Наиме, ради се о читанци чији су аутори професори српског језика и књижевности др Ана Стишовић Миловановић, др Оливера Радуловић и др Вукосава Живковић, који предају у школама и на факултетима. Издавач овог уџбеника је издавачка кућа 'Eduka' из Београда, један од ретких издавача са лиценцом 'А' у Србији, који има преко десет година успешног рада иза себе.

Један од аутора, др Вукосава Живковић, професор српског језика и књижевности у Земунској гимназији, обратила се присутнима и укратко представила нову читанку.

'Жеља нам је била да пружимо ученицима могућност избора.У основној школи, акценат је на граматици, а онда се у првом разреду ученици и професори суочавају са проблемом навикавања на друкчији програм, јер долази до суочавања са представљањем више од двадесет векова развоја књижевности.', изјавила је професорка Живковић, са чиме се сложило двадесетак професора из разних гимназија и средњих школа у Београду.

Такође, она је нагласила да је ова читанка настала не само на основу искустава рада са ученицима у дугогодишњој наставној пракси, већ и по узору на светске уџбенике, одакле су уносили најбоље, а опет се трудили да сачувају традицију и да све буде у складу са нашим просветним окружењем и законом.

Дизајн читанке је необичан - унесено је много новина попут додатне литературе поред текста, креативних задатака који помажу ученицима да се маштовито суоче са градивом и да приступе књижевности на сопствени начин, као и припрема за читање, која је изузетно корисна, јер скреће пажњу на битне моменте у тексту. У уџбенику се много водило рачуна о повезивању наставног градива, како унутар предмета српски језик и књижевност, тако и о релацијама наведеног предмета са осталима.

Поред читанке, направљена је и радна свеска, као и хрестоматија, које служе колико ученицима, толико и професорима у остварењу квалитетније наставе.

Погледајте слике са овог догађаја у албуму.

Невена Пековић и Сара Цојић, ученице IV-2

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

У Земунској гимназији отвара се 1926/27. школске године први биоскоп , 1934/35. основан је и Аеро-клуб. Тих година почиње са радом и ученички феријални савез – Стег , као и спортска друштва Витез и Сокол.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.