16.10.2013.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПОСЕТА СПОМЕН-МУЗЕЈУ ИВЕ АНДРИЋА

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25.9.2013. год., ученици одељења IV-1 су посетили Спомен-музеј Иве Андрића. Након обраде дела Проклета авлија на часовима српског језика и књижевности, ученици су желели да сазнају више о Иви Андрићу и његовом стваралаштву.

У музеју су нас дочекали љубазни домаћини – кустоси, који су нас повели кроз сталну поставку. Овим путем бисмо им се захвалили.

Спомен-музеј Иве Андрића се налази на Андрићевом венцу 8. Стан у коме је писац, са супругом Милицом Бабић, живео од 1958. године, данас је претворен у музеј. Сачувани су аутентични распоред и изглед улазног хола, салона и Андрићеве радне собе. Стална поставка музеја хронолошки прати живот и стваралаштво нашег добитника Нобелове награде (1961). Такође, могу се видети и фотографије, документа, белешке, књиге из приватне заоставштине, часописи у којима је писао, као и награде и признања која је добио.

предметни професор Наташа Топуков

Слике са овог догађаја можете погедати у галерији.

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.