25.10.2013.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПОСЕТА СРСПСКОЈ КЊИЖЕВНОЈ ЗАДРУЗИ

Српска књижевна задруга и Земунска гимназија имале су значајну сарадњу у периоду између 1901. и 1945. године. Она је обновљена поводом прославе 155-ог рођендана наше школе. Међу првим корацима нових сусрета аутора и челника СКЗ-а и наше школе био је упућен позив главног уредника, господина Драгана Лакићевића професоркама српског језика и књижевности др Вукосави Живковић и мр Валентини Вукмировић Стефановић да са групом одабраних ђака буду почасни гости књижевне трибине 17-ог октобра текуће године. Тада је на реду била промоција седамсто осмог издања Задруге и то књиге проф. др Ива Тартаље Песма о песми.

Проф. Валентина Вукмировић Стефановић и ученици III-4 Земунске гимназије стигли су на заказану промоцију у 11 сати. У свет овог дела Песма о песми увео нас је професор Филолошког факултета у Београду др Јован Делић, који је својим излагањем на прави начин представио све битне ставке књиге и истакао њен значај у пуном сјају. Након излагања професора Делића кроз суштину дела водио је и сам његов аутор – професор доктор Иво Тартаља. Он је причао о постојању песме у песми широм књижевности и успео је да подстакне посетиоце трибине да размишљају о самој сржи ове проблематике и њеном значају. Глумац Срба Милин је изражајним читањем репрезентативних одломака књиге допринео веродостојности реченог.

Представници Српске књижевне задруге, а посебно управница Нина Новићевић и главни уредник Драган Лакићевић љубазно су нас дочекали, поклонили вредне књиге и нагласили позив да често посећујемо трибине ове издавачке куће и једног од средишта наше културе и писане речи. Обећали смо да ће тако бити!

Зорана Пешут и Наташа Давидов,
ученице III-4

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.