31.10.2013.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

44. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОПРЕМЕ И СРЕДСТАВА ЗА САВРЕМЕНУ НАСТАВУ- УЧИЛА

На 44. Међународном сајму опреме и средстава за савремену наставу – УЧИЛА, Републички геодетски завод је добио златну таблу за картографску публикацију "Велика географска открића"- зидна историјска карта. Карта има димензије 142x105 центиметара, у размери 1:30 000 000, а штампана је на тувек подлози.

Картографска публикација "Велика географска открића" намењена је наставно-образовном процесу у настави историје основних и средњих школа Републике Србије и Републике Српске.

Аутор карте је професор Даница Лепојевић, професор историје у Земунској гимназији, један од рецензента Љиљана Раковић, професор историје у Земунској гимназији, док је картографску обраду урадио Републички геодетски завод.

На карти су приказана велика географска открића од половине XV до половине XVIII века. Означене су новооткривене територије и колоније Шпаније, Португалије, Енглеске, Русије, Француске и Холандије, као и путовања њихових морепловаца и истраживача. Карта је илустрована сликама најзначајнијих морепловаца и истраживача (попут Кристофера Колумба, Васка де Гаме, Марка Пола, Америга Веспучија, Витуса Беринга итд), као и графичким приказом артикала који су довели до ових открића.

Поред награђене карте, објављене су још три нове карте истог аутора, издавача и рецензената:

1. Србија 1804-1835.

2. Србија 1876-1885.

3. Балкански ратови 1912-1913.

Фотографије са овог догађаја погледајте у албуму: "44. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОПРЕМЕ И СРЕДСТАВА ЗА САВРЕМЕНУ НАСТАВУ- УЧИЛА".

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.