02.06.2014.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОЈ ЗАДРУЗИ

Ученици Земунске гимназије имали су част да присуствују промоцији књиге Лазара Трифуновића "Српско сликарство од 1900. до 1950" у просторијама Српске књижевне задруге. У питању је ново издање ове књиге, поводом 40 година од изласка првог издања и у знак сећања на нашег истакнутог историчара уметности.

О доприносу култури и раду Лазара Трифуновића говориле су његове колеге Динко Давидов, Лидија Мереник и Весна Крунац, као и његова супруга АнаТрифуновић. Лазар Трифуновић био је директор Народног музеја у Београду и организовао је важне изложбе. Радио је на Ђердапу, и за време његовог рада откривено је налазиште Лепенски вир. Такође, био је и професор на Филозофском факултету, а како сазнајемо био је омиљен код студената.

Српско сликарство од 1900. до 1950 је важна књига јер обухвата рад свих уметника прве половине 20. века, као што су Сава Шумановић, Надежда Петровић, Милан Миловановић и многи други. Традиционално, господин Срба Милин прочитао нам је интересантан одломак о сликарству Европе и Париза, као посебног света.

На крају овог сусрета, обратио нам се уредник Српске књижевне задруге, Драган Лакићевић, и захвалио се свима присутнима на посети. Радујемо се новим сусретима и жељно их ишчекујемо.

Софија Кезић III2

фотографије Лара Радојковић III2

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.