18.06.2014.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ „ГОРДАНА БРАЈОВИЋ“

На овогодишњи конкурс „Гордана Брајовић“ пристигло је 2.000 радова ученика од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе, из свих крајева Србије и дијаспоре. С поносом можемо рећи да је Земунска гимназија постигла велики успех. Аница Алил, ученица одељења 2-8, освојила је прву награду у категорији поезија ученика средњих школа.

Свечана додела награда одиграла се у оквиру програма „Дани дечије поезије и стваралаштва - Гордана Брајовић“, у Центру за културу и уметност у Алексинцу 29. априла 2014. Домаћин ове манифестације био је познати глумац Иван Јевтовић, који је на интересантан начин пожелео песмом „Добар дан“ присутним гостима и учесницима.

Награду коју традиционално додељују „Вечерње новости“ за најбољу књигу за децу поделили су Раша Попов за кратки роман „Мокрински патуљци“ и Тоде Николетић за збирку песама „Не дирајте моје бубе“. Жири је радио у саставу Слободан Станишић (председник), Братислав Милановић, Марина Биорац, Тања Миленковић, Миломир Краговић и Драган Богутовић. Пред њима је био тежак задатак јер је на конкурс пристигло 50 књига. У најужем избору били су и „Змај у јајету“ Драгана Хамовића, „Мамин дневник“ Лидије Николић и „Велика вечера“ Недељка Тешића.

проф. српског језика и књижевности Наташа Топуков


Више слика можете погледати овде.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сава Шумновић (1896-1942.) - Велики српски сликар Сава Шуманивић завршио је свих осам разреда и матурирао у Земунској гимназији. Још као четворогодишњак био је заинтересован за сликарство. Његов професор цртања (како се тада говорило) Исидор Јунг упућивао га је у „импресионистичко сликање и то на начин Сезанов и Ван Гогов“, како је касније и сам Шумановић записао. Савин професор није имао већег сликарског дара, али је знао, по речима Каћуше Малетин, „да сремачком дерану покаже прави пут“.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.