30.12.2014.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Књижевно вече Малог сајма књига

У оквиру сада већ традиционалног Малог сајма књига, ове године по реду четвртог, у четвртак 25. децембра у читаоници Земунске гимназије одржано је књижевно вече на тему Андрићевог схватања људске грешке. О овој занимљивој теми, а на примеру тумачења приповетке Труп, говорио је професор Филолошког факултета у Београду др Мило Ломпар. Књижевно вече, коме су присуствовали ученици, студенти, професори и важне личности културног и јавног живота, водио је организатор Малог сајма књига – Бошко Милосављевић, професор српског језика у Земунској гимназији.

Професор Ломпар је скренуо пажњу да је преокрет у људској судбини стална тема приповедања Иве Андрића. Објаснио је да се овај феномен у приповетки Труп може четвороструко тумачити: биофилно, теолошки, наратолошки и у домену метафизичке трагичке кривице. Проводећи тумачење кроз свет Платонове и Шопенхауерове филозофије, античког мита, поетике трагичког и сликарских техника налик Андрићевом вођењу приче, професор Мило Ломпар је својим стручним и ерудитним потезима осликао још једно интелектуално незаборавно вече наше школе.

др Вукосава Живковић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.