30.12.2014.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Књижевно вече Малог сајма књига

У оквиру сада већ традиционалног Малог сајма књига, ове године по реду четвртог, у четвртак 25. децембра у читаоници Земунске гимназије одржано је књижевно вече на тему Андрићевог схватања људске грешке. О овој занимљивој теми, а на примеру тумачења приповетке Труп, говорио је професор Филолошког факултета у Београду др Мило Ломпар. Књижевно вече, коме су присуствовали ученици, студенти, професори и важне личности културног и јавног живота, водио је организатор Малог сајма књига – Бошко Милосављевић, професор српског језика у Земунској гимназији.

Професор Ломпар је скренуо пажњу да је преокрет у људској судбини стална тема приповедања Иве Андрића. Објаснио је да се овај феномен у приповетки Труп може четвороструко тумачити: биофилно, теолошки, наратолошки и у домену метафизичке трагичке кривице. Проводећи тумачење кроз свет Платонове и Шопенхауерове филозофије, античког мита, поетике трагичког и сликарских техника налик Андрићевом вођењу приче, професор Мило Ломпар је својим стручним и ерудитним потезима осликао још једно интелектуално незаборавно вече наше школе.

др Вукосава Живковић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Мирослав Поповић (1926-1985.) - Приповедач и романсијер, предавао је у нашој школи руски језик. На страницама Поповићевих књига живе: доктор Вајс којим се поносе сви паланчани, и Јевреји и не-Јевреји, добри прота Петровачки; Невенка и Албрехтови; пробијају се кроз живот мајстор Тајбл и Давид Блануша; одбојни рустикални кочијаш Јеврем и Барухови; огрезли у снази победника прелазе свој пут од наследника до злочинаца Вили Пфајфер и Едуард Цајферт.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.