30.12.2014.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Књижевно вече Малог сајма књига

У оквиру сада већ традиционалног Малог сајма књига, ове године по реду четвртог, у четвртак 25. децембра у читаоници Земунске гимназије одржано је књижевно вече на тему Андрићевог схватања људске грешке. О овој занимљивој теми, а на примеру тумачења приповетке Труп, говорио је професор Филолошког факултета у Београду др Мило Ломпар. Књижевно вече, коме су присуствовали ученици, студенти, професори и важне личности културног и јавног живота, водио је организатор Малог сајма књига – Бошко Милосављевић, професор српског језика у Земунској гимназији.

Професор Ломпар је скренуо пажњу да је преокрет у људској судбини стална тема приповедања Иве Андрића. Објаснио је да се овај феномен у приповетки Труп може четвороструко тумачити: биофилно, теолошки, наратолошки и у домену метафизичке трагичке кривице. Проводећи тумачење кроз свет Платонове и Шопенхауерове филозофије, античког мита, поетике трагичког и сликарских техника налик Андрићевом вођењу приче, професор Мило Ломпар је својим стручним и ерудитним потезима осликао још једно интелектуално незаборавно вече наше школе.

др Вукосава Живковић

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: карикатуристи - Предраг Кораксић, Драган Руменчић, Јован Прокопљевић, Зоран Јовановић, Душан Петричић, Предраг Кораксић Corax...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.