22.01.2015.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Сарадња Српске књижевне задруге и Земунске гимназије

Први сусрет

Ученици Земунске гимназије, одељења 4/4 са професорком српског језика и књижевности Вукосавом Живковић, још једном су посетили Српску књижевну задругу. Овога пута повод окупљања било је представљање књиге проф. др. Ненада Љубинковића под називом Наши далеки преци. Ова књига је 713. књига објављена у оквиру плавог кола Српске књижевне задруге и у складу са самим називом, бави се веровањима, ритуалима и обичајима наших предака, обухватајући и наше најдаље претке - Илире, Трачане, Аваре, а посебни акценат стављен је на магичну моћ зачараног круга.

Приликом представљања књиге са пар речи обратили су се: Бранко Златковић, као писац предговора књизи, Срба Милин, говорећи о змајевитом пореклу деспота Стефана оличеном у епским песмама као Стеван - Змајевити јунак, Смиљана Ђорђевић, као рецезент, и на самом крају, сам аутор дела - Ненад Љубинковић.

Текст: Невена Јеремић 4-4

Фотографије: Мина Алексић 4-4

Други сусрет

Још једном имали смо част да будемо угошћени у Српској књижевној задрузи, и да присуствујемо промоцији зборника Српски језик у огледалу Српске књижевне задруге. Овај зборник је дело десет филолога из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Даје велики допринос лингвистици, приказује ширине и унутрашњи развој српског књижевног језика. О томе су нам говорили наши истакнути лингвисти и професори др Марко Ковачевић, др Александар Милановић и др Вељко Брборић. Као аутори зборника, али и као стручњаци за језик, скренули су пажњу на то да јако дуго није изашло ништа слично и да је поражавајуће колико се мало јавност бави овом тематиком. Такође, истакли су колико је важна упућеност институција и младих, и да им је изузетно драго што смо присутни ми, ученици Земунске гимназије, и ученици Филолошке гимназије. На крају нам се обратио главни уредник СКЗ Драган Лакићевић и захвалио свима на присутву, а цео доживљај употпунио је Срба Милин који је прочитао две песме Јована Јовановића Змаја, као особе од кључног заначаја за језик, књижевност и саму Српску књижевну задругу.

Текст: Софија Кезић 4-2

Фотографија преузета са сајта СКЗ

Трећи сусрет

Ученици 4-4 Земунске гимназије са задовољством су поново посетили Српску књижевну задругу Овога пута повод за наш долазак на познато место било је објављивање књиге сликарке Љубице Мркаљ под именом Испричавалице. Представљање књиге било је у оквиру традиционалне књижевне трибине која се одржава четвртком у 11 часова. Љубица Мркаљ јe завршила Факултет ликовних уметности у Београду, где је и магистрирала након бројних изложби њена дела су оставила утисак и у Паризу, где она живи и ради. Ауторки Испричавалице, романа у циклусу прича, ово је четврто књижевно дело након књиге поезије Иконолатрија и књига прозе Аријаднино клупко и Панцир-кошуља дугиног сјаја. У разговору су учествовале и Јована Глумац и Љиљана Шоп, која је написала поговор ове књиге. Као и увек глумац Срба Милин читао нам је одломке из ове аутобиографије и приближио нам сећања детета, будућег уметника из перспективе сада одраслог и формираног човека. На самом крају нашег пријатног дружења уредник Драган Лакићевић нам је поклонио књиге ове издавачке куће и позвао нас да их посетимо поново.

Текст: Наташа Давидов IV-4

Фотографије: Мина Алексић 4-4

Четврти сусрет

Имали смо поновну част да присуствујемо промоцији књиге у Српској књижевној задрузи књижевног историчара и критичара Ђорђа Јанића Доситеј и доситејевштина. У својој студији о Доситеју аутор се бави наслеђем великог писца и просветитеља, односом науке и критике, а поготову цркве према Доситејевој личности и делу. Јанић прави синтезу резултата својих претходника, разврстава их и тумачи, дајући у исто време своју синтезу. Као и обично, уживали смо сазнајући нове информације о књижевности, слушајући Србу Милина, и као и обично добијајући књиге на поклон од господина Драгана Лакићевића.

Текст: Јована Баковић 4-1

Фотографије: Инес Вујасиновић 4-2

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.