06.04.2015.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Још један блистави успех Земунске гимназије на конкурсу ``Борислав Пекић``

Литерарни конкурс „Борислав Пекић“ готово пуне две деценије окупља најбоље гимназијалце у такмичењу за најуспешнију поезију, кратку причу и есеј. И ове године су традиционално почетком априла у читаоници Треће београдске гимназије, чији је велики писац Борислав Пекић био ђак, проглашени победници за 2015. годину. Жири састављен од еминентних песника, прозних писаца и универзитетских професора, прогласио је и ове године Земунску гимназију као школу која се одазвала такмичењу са највећим бројем успешних радова. С тим у складу, посебне похвале за поезију упућене су ученицима наше школе Мини Вукобрадовић и Александру Жилићу. Друго место за кратку прозу припало је Кристини Стевановић за текст под насловом Букет, где је председник жирија у овој области Радослав Братић истакао да се ради о лепој причи, чудесној исповести која истовремено изазива раздраганост и сузе.

Убедљиво највише успеха земунски гимназијалци побрали су у најзахтевнијој категорији есеја, освојивши прво и друго место, те и речи хвале са усана проф. др Петра Пијановића упућене нашим ученицима и њиховом професору ментору професорки Вукосави Живковић биле су посебно подвучене. Прва награда „Борислав Пекић“ за есеј припадала је Јовану Гајину за писано огледно промишљање названо О чињењу и нечињењу кроз Јозефа К., Мерсоа и Попјеа. Као посебан квалитет овог рада истакнута је аргументованост, упечатљив израз и свеобухватност у широком потезу различитих прозних дела 20-ог века. Друго место припало је такође матуранткињи Земунске гимназије Анђелији Милићевић за есеј Апсурдни свет Албера Камија. У њему су истакнути као посебан квалитет који је жири уочио: озбиљност, типичност и дубина сагледавања проблема.

др Вукосава Живковић, организатор рада литерарне секције

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.