06.04.2015.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Још један блистави успех Земунске гимназије на конкурсу ``Борислав Пекић``

Литерарни конкурс „Борислав Пекић“ готово пуне две деценије окупља најбоље гимназијалце у такмичењу за најуспешнију поезију, кратку причу и есеј. И ове године су традиционално почетком априла у читаоници Треће београдске гимназије, чији је велики писац Борислав Пекић био ђак, проглашени победници за 2015. годину. Жири састављен од еминентних песника, прозних писаца и универзитетских професора, прогласио је и ове године Земунску гимназију као школу која се одазвала такмичењу са највећим бројем успешних радова. С тим у складу, посебне похвале за поезију упућене су ученицима наше школе Мини Вукобрадовић и Александру Жилићу. Друго место за кратку прозу припало је Кристини Стевановић за текст под насловом Букет, где је председник жирија у овој области Радослав Братић истакао да се ради о лепој причи, чудесној исповести која истовремено изазива раздраганост и сузе.

Убедљиво највише успеха земунски гимназијалци побрали су у најзахтевнијој категорији есеја, освојивши прво и друго место, те и речи хвале са усана проф. др Петра Пијановића упућене нашим ученицима и њиховом професору ментору професорки Вукосави Живковић биле су посебно подвучене. Прва награда „Борислав Пекић“ за есеј припадала је Јовану Гајину за писано огледно промишљање названо О чињењу и нечињењу кроз Јозефа К., Мерсоа и Попјеа. Као посебан квалитет овог рада истакнута је аргументованост, упечатљив израз и свеобухватност у широком потезу различитих прозних дела 20-ог века. Друго место припало је такође матуранткињи Земунске гимназије Анђелији Милићевић за есеј Апсурдни свет Албера Камија. У њему су истакнути као посебан квалитет који је жири уочио: озбиљност, типичност и дубина сагледавања проблема.

др Вукосава Живковић, организатор рада литерарне секције

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: сликари и вајари - Александар Машић, Ђорђе Чутуковић, Петар Марковић, Милорад Рашић, Јелка Нешковић...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.