19.05.2015.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Литерарна секција ниже успехе и поетским збиркама

На традиционалном 22. Поетском конкурсу Десанка Максимовић у коме Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга награђују средњошколце за најуспешније поетске збирке, матуранткиња Земунске гимназије Невена Јеремић добитник је специјалног признања за допринос очувању традиције културе. Невени и њеном ментору проф. Вукосави Живковић признање је уручено у Ваљевској гимназији 15. маја 2015. године.

Председник жирија, наш истакнути песник и књижевни критичар Драган Лакићевић, овако је образложио Невенину награду: ``Невена Јеремић, ученица Земунске гимназије, аутор је песничке збирке под општим насловом Песме. Невена је своје песме организовала тематски, у четири циклуса: Митска бића и предмети, затим Дрвеће, потом Традиција – Србија – лепа реч, и на крају Природа и ја. Тако чини песник који зна шта хоће. Зар тако, у својим раним ``списковима`` није чинио и Васко Попа. У циклусу Митска бића и предметиНевена Јеремић прави прави мали митолошки речник, у циклус о дрвећу ``речник веровања о биљкама`` и тако редом. Бављење етномитолошком традицијом је било резервисано за посебно образоване и обдарене песнике. Зато наш жири Невени Јеремић додељује специјалну награду за неговање етно-митолошке традиције из српске културе.``

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Академик Милош Ђурић (1892-1967.) предавао је у Земунској гимназији латински језик (1920-1923.), а у огромној активности професора Ђурића, која износи неколико стотина публикација, сажето је велико енциклопедијско знање.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.