19.05.2015.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Литерарна секција ниже успехе и поетским збиркама

На традиционалном 22. Поетском конкурсу Десанка Максимовић у коме Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга награђују средњошколце за најуспешније поетске збирке, матуранткиња Земунске гимназије Невена Јеремић добитник је специјалног признања за допринос очувању традиције културе. Невени и њеном ментору проф. Вукосави Живковић признање је уручено у Ваљевској гимназији 15. маја 2015. године.

Председник жирија, наш истакнути песник и књижевни критичар Драган Лакићевић, овако је образложио Невенину награду: ``Невена Јеремић, ученица Земунске гимназије, аутор је песничке збирке под општим насловом Песме. Невена је своје песме организовала тематски, у четири циклуса: Митска бића и предмети, затим Дрвеће, потом Традиција – Србија – лепа реч, и на крају Природа и ја. Тако чини песник који зна шта хоће. Зар тако, у својим раним ``списковима`` није чинио и Васко Попа. У циклусу Митска бића и предметиНевена Јеремић прави прави мали митолошки речник, у циклус о дрвећу ``речник веровања о биљкама`` и тако редом. Бављење етномитолошком традицијом је било резервисано за посебно образоване и обдарене песнике. Зато наш жири Невени Јеремић додељује специјалну награду за неговање етно-митолошке традиције из српске културе.``

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

„Од тренутка кад сам, вечерас, крочила у ову прелепу стару зграду... осетила сам да долазим у сусрет изузетној вечери... захваљујући младој и мање младој публици: пријатној, пажљивој, живој“ ( Светлана Велмар-Јанковић, 22.10.1996.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.