19.05.2015.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Литерарна секција ниже успехе и поетским збиркама

На традиционалном 22. Поетском конкурсу Десанка Максимовић у коме Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга награђују средњошколце за најуспешније поетске збирке, матуранткиња Земунске гимназије Невена Јеремић добитник је специјалног признања за допринос очувању традиције културе. Невени и њеном ментору проф. Вукосави Живковић признање је уручено у Ваљевској гимназији 15. маја 2015. године.

Председник жирија, наш истакнути песник и књижевни критичар Драган Лакићевић, овако је образложио Невенину награду: ``Невена Јеремић, ученица Земунске гимназије, аутор је песничке збирке под општим насловом Песме. Невена је своје песме организовала тематски, у четири циклуса: Митска бића и предмети, затим Дрвеће, потом Традиција – Србија – лепа реч, и на крају Природа и ја. Тако чини песник који зна шта хоће. Зар тако, у својим раним ``списковима`` није чинио и Васко Попа. У циклусу Митска бића и предметиНевена Јеремић прави прави мали митолошки речник, у циклус о дрвећу ``речник веровања о биљкама`` и тако редом. Бављење етномитолошком традицијом је било резервисано за посебно образоване и обдарене песнике. Зато наш жири Невени Јеремић додељује специјалну награду за неговање етно-митолошке традиције из српске културе.``

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.