05.01.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Предавање професора Божићa

Jеданаестог децембра 2015. године Земунску гимназију посетио је проф. др Милан Божић са циљем да ђацима презентује рад Алана Тјуринга.

Алан Тјуринг је био човек о којем се до пре двадесет година мало знало, али који је за човечанство урадио велику ствар. Унајмљен свега пар година пре Другог светског рата, 1936. да у склопу дворца Блечли парк у Великој Британији, дешифрује немачке шифре са још 7000 људи, на машинама Лоренз и Енигма, он је предлагао и неке своје идеје. Његова основна замисао била је универзална машина, односно унапређен систем шифарске машине Енигма, додавањем нових ротора, убрзавањем релеја, стварањем могућности независног програмирања, итд. Конструисао је први компјутер под називом ''Бомбе'' на енглеском, који је могао да извршава различите програме и који је био хардверски унапређен.

Предавање професора Божића можете погледати ОВДЕ

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

NEDELJA FILOZOFIJE

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Милан Бесарабић (1908.) - Вајар, песник, педагог и карикатуриста, Милан Бесарабић предавао је у нашој школи ликовну уметност од 1951. до 1957. године. Оснивач је школе карикатуре у Земунској гимназији. Поред педагошког рада објавио је три збирке песама, а истовремено ваја, слика и компонује. Носилац је бројних дмаћих и страних признања, посебно освојених у Италији, Канади и Бугарској.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.