25.03.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Пројекат "5. мали сајам књига “

Током последњих пет година, ђаци и професори Земунске гимназије, предвођени професором Бошком Милосављевићем, а уз подршку колега и директора Милоша Бјелановића успешно су организовали четири Сајма књига.У том смислу, овде није реч о пројекту, него о већ разрађеној манифестацији културе коју покушавамо да оплеменимо сваке године.

У читаоници наше школе, као гости – предавачи, нашим ђацима, њиховим родитељима и колегама обраћали су се Драгослав Михајловић, Владимир Пиштало, Иван Маројевић, Звонимир Поповић, Драган Великић, Угљеша Шајтинац – реномирани писци и лауреати бројних награда.Симболи оног вредног и трајног у нашој литератури.

Угостили смо и глумце, редитеље, певаче, спортске раднике, научнике – довољно је поменути имена као што су Мило Ломпар, Небојша Глоговац, Милорад Милинковић, Милутин Милошевић, Владе Ђуровић, Бошко Ћирковић Шкабо, Душан Ђурић....биографије свих ових људи говоре, свака за себе, о вредности њиховог рада.Несебично су жртвовали своје време да би са нама градили традицију наше школе – још једну од многобројних које негујемо.РТС, Студио Б, РТВ и друге телевизије и радио – станице извештавали су о нашем Сајму.

Иако разнородни по својим професијама, опредељењима, ставовима – сви ти људи су посвећени својим професијама .И још нешто – сви они су били гости нашег Сајма, а неки и више пута.За организацију манифестације коју поново планирамо потребно је много труда и енергије.Десетак ученика наше школе, као и професори Комненовић, Тмушић и Милосављевић, те колегинице Никић, Живковић и Вукмировић – Стефановић, спремни су да уложе свој труд и време у организацију овогодишњег сајма.

Циљеви овакве манифестације су, пре свега, формирање укуса наших ђака; упознавање са ремек – делима књижевности различитих култура и народа, али и њихово укључивање у све аспекте организације.Наиме, ове године је ученицима, на њихов захтев, омогућено да у непосредном контакту уговарају састанке са издавачима, као и начин доставе књига.Истовремено, биће ангажовани и на заказивању и организацији доласка гостију, као и на штампању плаката.Дакле, озбиљан практичан рад на организацији једне скромне, али лепе културне смотре.Осим тога, ученици првих разреда, који никада нису доживели овако нешто, више ће се везати за просторе школе које би требало свакодневно да обилазе – као што је библиотека.На крају, ђаци ће имати прилику да разговарају са људима који су успешни у својим професијама, а истовремено занимљиви и комуникативни.

Пошто промовишемо озбиљну белетристику и духовну литературу, класике и вредне савремене писце – окренули смо се независним издавачима.Ове године наши гости биће PAIDEA, Алгоритам, Наш дом, Ризница, Логос.

Бошко Милосављевић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

У последњих неколико година обновљено је Соколско планинарско друштво и активно се пење на све планине Србије. Издвојио се у планинарењу Игор Скендер који се 2005. године, као најмлађи члан високогорске српске експедиције попео на Аконкагву, највиши врх Јужне Америке и на крову тог дела света развио заставицу Земунске гимназије. Нажалост Игор је несретним случајем на експедицији у Француској изгубио живот марта 2011.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.