31.03.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Свечано затворени Пролећни Бранкови дани

У Земунској гимназији су, 28. марта, свечано затворени „Пролећни Бранкови дани 2016.“ на дан рођења Бранка Радичевића по новом календару.

Ова манифестација је почела у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима, 15. марта, на дан Бранковог рођења по старом календару, а између та два датума реализовани су многобројни програми у Сремским Карловцима и Новом Саду.

На свечаности у Земунској гимназији директор Бранковог кола Ненад Грујичић одржао је беседу „Бранко у Земуну", нагласивши да је Алексије Радичевић, по запису његовог оца Тодора, „паметствовање имао особито јако и све је лако могао схватити", а дар за песнички језик показивао често.

У програму су учествовали песници Раша Попов, Манојле Гавриловић, Андреј Јелић Мариоков, Иван Лаловић и Иван Деспотовић.

Драмски уметници Весна Чипчић и Вицо Дардић казивали су познате „Враголије" Бранка Радичевића и „Узалуд је будим" Бранка Миљковића.

Талентована млада глумица Уна Ђелошевић интерпретирала је чувену „Пролећну песму" Десанке Максимовић.

Хор земунске гимназије, под руководством Анђе Лазовић извео је четири Радичевићеве песме „Бранково коло", „На студенцу", „Укор" и „Певам дању".

Ученица Земунске гимназије Теодора Миклушев извела је „Враголије", а ђак Димитрије Карановић део поеме „Стражилово" Милоша Црњанског.

Затим је фолклорна дружина Земунске гимназије, под руковођењем Драгане Аџић, извела „Бранково коло", део „Ђачког растанка".

Овај свечани програм, наставак је дугогодишње сарадње Земуна, Сремских Карловаца и Новог Сада.

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

„Не постоји ништа узбудљивије од повратка на место које је остало у човеку, и носи се као драгоценост. Нису у питању само рачи и осећања, већ нешто неизрециво, оно што човеку казује да је тамо где заправо треба да буде. Сваки повратак у Гимназију је само долазак на то место са којег никада нисам отишао.“ (Давид Албахари 31.03.1997.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.