13.05.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Студијско путовање у Kрањ

Матуранти земунских школа су, заједно са професорима и директорима, имали прилику да отпутују у Словенију и посете неке од значајнијих културних дестинација ове земље. Боравили су у братском граду Крању, који је у сарадњи са Земуном још од 1965.године. Изузетно гостопримство и љубазност домаћина, као и добро осмишљен програм оставили су добар утисак на све.

Ђаци су се упознали са историјом Крања, једним од већих градова у Словенији, посетили Градску библиотеку, тунеле испод Крања и друге културне и музичке садржаје.

Посетили су и парк Брдо, где се налази и дворац који је био у власништву кнеза Павла Карађорђевића, а касније и резиденција Јосипа Броза Тита.

Уживали су у шетњи кроз престоницу Словеније, Љубљану, као и када су обишли језеро Блед и пробали чувене кремшните.

Незабораван утисак оставила је и Крањска гора.

Гостима из Србије добродошлицу су пожелели званичници града Крања на челу са градоначелником Боштјаном Триларом, који је свима пожелео леп боравак, нагласивши да ће се пријатељство две општине, Земуна и Крања наставити и трајати дуги низ година.

Са друге стране, ђаци, директори и професори земунских школа су имали прилику да представе своје школе у најбољем светлу, говорећи о историји, пројектима, достигнућима и будућим плановима.

Ученици су имали могућност да се упознају са својим вршњацима из Словеније, да размене искуства и договоре могућу сарадњу како би унапредили наставни процес. Сви су показали велику вољу и жељу за будућим заједничким пројектима.

Ово студијско путовање је омогућило да се разбију и предрасуде, које су ученици различитих школа имали једни о другима. После упознавања, многи су се пријатно изненадили и сви су наставили дружење и по повратку у Србију.

Као и за ученике, тако и за професоре и директоре, било је ово једно незаборавно искуство, где су сазнале нове ствари, упознала нова места и стекла нова пријатељства која ће трајати дуги низ година. А општине Крањ и Земун настављају своју дугогодишњу сарадњу и већ следеће године неки нови матуранти, неки други људи моћи ће да искусе исто ово и да уживају.

Захваљујемо се управи школе, заменици директора Теодори Толевој, Градској општини Земун и госпођи Маји Инђић.

Николина Ступар 4/3

http://zemun.rs/zemunski-maturanti-posetili-kranj/

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.