26.08.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Бивши ученик генерације Земунске гимназије, Филип Бошковић, освојио престижну светску награду

Студент друге године Биолошког факултета у Београду, а бивши ученик генерације Земунске гимназије, Филип Бошковић (20) освојио је престижну награду “Stephen Kuffler”, то је највеће признање, које научник тих година може да добије. Да управо он заслужује признање, које је најближе Нобеловој награди, једногласно су оценила три добитника Нобелове награде, шест чланова Националне академије наука САД, међу којима су професори и научници са Универзитета Харвард и Оксфорд, НАСА, Универзита Њујорк и чланови Краљевског друштва Велике Британије.

Филип је две године радио на пројекту који је за циљ имао испитивање интеракција јоноизмењених форми зеолита типа А са ДНК молекулима, карактеризацију процеса и испитивање термодинамичких параметара и кинетичких механизама, као и примену резултата у молекуларно-биолошким методамa.

Награда коју је добио носи име чувеног неурохирурга, оснивача катедре за неуронауке Универзитета Харвард. Додељује је Мађарска академија наука и она је нешто најближе Нобеловој награди.

Филип је био најбољи ђак Земунске гимназије. Освојио је друго место на Светској научној олимпијади 2014. Данас је успешан студент Биолошког факултета у Београду.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Давид Албахари (1948.) - Ученик Гиманзије, а сада дописни члан Српске академије наука и уметности, Албахари, поред бројних превода објавио је више књига приповедака и романа (Породично време, Судија Димитријевић, Циник, Снежни човек, Пијавице). За роман Мамац добио је Нинову награду и Балканику. Дела су му превођена на многе светске језике.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.