24.11.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Земунски гимназијалци на промоцији нове књиге Матије Бећковића

„Нови погледи не долазе са годинама, већ са сваким новим даном". Тако је нама нови дан, традиционални четвртак, 24. новембар 2016. године, донео још једну ,,Кафу у СКЗ-у". Са професоркама Вукосавом Живковић и Валентином Вукмировић Стефановић кренули смо на промоцију књиге, једног од највећих песника данашњице Матије Бећковића. Његово ново дело ,,Праху оца поезије" представља још један вечни споменик Петру II Петровићу Његошу. Књига је објављена као 727. у 108. колу плаве едиције Српске књижевне задруге. Овај епско-лирски хвалоспев нас осим на Његоша усмерава на језичко стварање и богатство језика, ког се данас тако олако одричемо. Склоп херојске и религиозне тематике нам доноси још једно незаборавно дело и ,,не растајњује" тајну Његошевог значаја за читав српски народ.

Имали смо прилике да чујемо мишљења и детаљну анализу др Душка Бабића и проф. др Стојана Ђорђића о овом делу. Такође студенти са Факултета лепих уметности су нам интерпретирали неке од сонета. Завршну реч је имао и сам песник који се захвалио свим присутнима и послао поруку младима да поезија још увек није одумрла, док има људи који је читају.

Јована Крнета 4-4

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

NEDELJA FILOZOFIJE

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Милан Бесарабић (1908.) - Вајар, песник, педагог и карикатуриста, Милан Бесарабић предавао је у нашој школи ликовну уметност од 1951. до 1957. године. Оснивач је школе карикатуре у Земунској гимназији. Поред педагошког рада објавио је три збирке песама, а истовремено ваја, слика и компонује. Носилац је бројних дмаћих и страних признања, посебно освојених у Италији, Канади и Бугарској.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.