14.12.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Књижевно вече посвећено Мирославу Поповићу

У Земунској гиманзији обележена је 90 годишњица од рођења писца Мирослава Поповића.Некадашњи ђак, а много година касније и професор наше школе био је тема вечери која је окупила бивше и садашње ђаке, бивше и садашње професоре, као и многобројне госте.

Било је неколико говорника, али требало би посебно истаћи др професора Радивоја Микића, са Филолошког факултета у Београду, који је бираним и стручним речима, уз господско осећање мере, говорио о бриљантном српском писцу, аутору романа ,,Судбине", који је једна од константи оног најбољег што је српска књижевност дала у другој половини двадесетог века.Сама свечаност трајала је сат времена, а наши ђаци имали су прилику и да упознају сина Мирослава Поповића, Душана, који је кратко говорио о свом оцу.

И поред мученичког живота, и поред тога што су му оца убиле усташе и то у сред Земуна, и поред тога што је провео шест година у комунистичким казаматима, без кривице, Мирослав Поповић изнедрио је запањујуће јаку и успелу књижевност.Наша је дужност да га не заборавимо.

Слике можете погледати овде

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Вилим Меснер (1904-1988.) - Вилика (како смо га из љубави звали), предавао је у нашем заводу географију и био један од најпопуларнијих професора у Земунској гимназији. Меснер је био и најбољи организатор екскурзија за наставнике и ученике. Његова највећа љубав (још од детињства) била је атлетика. Био је творац атлетског клуба у Земуну и осам година био државни рекордер у бацању копља; првак државе и Балкана и учесник олимпијских игара у Амстердаму и Лос Анђелесу.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.