22.12.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Младост нема границе!

Међународна манифестација под називом Младост нема границе одвијала се од 8. до 10. децембра. Њени носиоци су Земунска гимназија, Филолошка гимназија и Задужбина „Доситеј Обрадовић“, а гостујуће школе и активни учесници су биле Гимназија „Никола Тесла“ из Будимпеште и Гимназија „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара.

Богат тродневни културно-првосветни садржај обухватао је најпре изложбу о животу и раду Доситеја Обрадовића, коју је 8. децембра, уз пригодан програм у Филолошкој гимназији, отворио проф. др Душан Иванић, иначе некадашњи ђак Земунске гимназије.

Колеге из Будимпеште и Темишвара су током преподнева 9. децембра имале прилику да присуствују часовима српског језика и књижевности, историје и веронауке у Земунској и Филолошкој гимназији и да при томе размене искуства о актуелним питањима наставе у Србији, Мађарској и Румунији. Уметнички печат читавој манифестацији дало је Књижевно подне са Матијом Бећковићем, који се љубазно одазвао позиву да надахнуто говори о свом стваралаштву, казује стихове и одговара на питања ученика о занимљивим видовима свог богатог књижевног опуса.

Централни догађај Манифестације Младост нема границе одвијао се у касним подневним и вечерњим часовима у препуној Свечаној сали Земунске гимназије. Управница Задужбине „Доситеј Обрадовић“ – госпођа Мирјана Драгаш доделила је Захвалнице школама организаторима и гостима. Посебно признање за организацију и извођење читавог догађања, када је Земунска гимназија у питању, припало је професоркама мр Валентини Вукмировић Стефановић и др Вукосави Живковић. Врхунски моменат, који сведочи о високој образовно-креативној сфери свега онога што је претходило овој финалној вечери, свакако је додела награда за најбољи есеј на тему живота и стваралаштва Доситеја Обрадовића, као и такмичење у беседништву ученика четири школе.

Креатори тема за есеј и беседу на задату тему били су професори књижевности др Душко Бабић, директор Филолошке гимназије и др Вукосава Живковић. Три есејистичке теме су пратиле важне мисли Доситеја Обрадовића из различитих периода његовог стваралаштва: „Слатка је утеха да ће наша имена живети и мила нашем роду бити”, „Тражи науку и гладујући и жеднећи”, „Учен човек ако ће и пешице ићи, сваки га поштује”; док је задата тема била у уској вези са националном и европском културном историјом добивши индикативан наслов: „Српска култура између Доситејевог европејства и Вуковог народњаштва“.

Са поносом истичемо да је троје ученика Земунске гимназије добило награде за најбољи есеј и то: Нера Давидовић III/6 и Катарина Ненадовић II/3 за есеје под називом „Слатка је утеха да ће наша имена живети и мила нашем роду бити”, а Тамара Недељковић III/3 за есеј „Учен човек ако ће и пешице ићи, сваки га поштује”, док су остали ученици – учесници есејистичког стваралаштва добили похвалнице.

Дводелно такмичење у беседништву почело је говорима на задату тему осморо ђака из четири гимназије, док су у другом делу на слободну тему беседили ученици Филолошке гимназије, Гимназије „Никола Тесла“ и Земунске гимназије. Земунске гимназијалце су представљали матуранти IV-6 разреда Емилија Јовановић и Лука Јурановић, говорећи о теми самоубиства младих и проблему беле куге у Србији. У оштрој конкуренцији, наша матуранткиња Емилија Јовановић је освојила друго место. Свечаност је пратио и пригодан музички програм које су вредно и професионално урадиле професорке Земунске гимназије Анђа Лазовић и Наташа Павловић.

Последњи дан манифестације био је предвиђен за посету важних места у Београду за живот и стваралаштво Доситеја Обрадовића: Педагошки музеј, Саборну цркву, Калемегдан, Музеј Вука и Доситеја и Народна библиотека.

Награђеним ученицима свакако треба посебно честитати јер су показали да су кадри достићи врхунце писане и усмене речи, а колегама захвалити на несебичној помоћи и прегалачком раду, уз жељу да оваквих окупљања и успеха буде што више!!!!!!!!

Др Вукосава Живковић, професор српског језика
и књижевности Земунске гимназије

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.