27.12.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Посјета ученика талентованих за физику Астрономској опсерваторији у Београду

Београдска опсерваторија (АОБ) је основана седмог априла 1887. По Опсерваторији, звездарници, и београдска општина на којој се налази добила је име. Београдска опсерваторија је једна од најстаријих научних установа у Србији. Њен први управиник је био Милан Недељковић. Током повлачења Аустрије из Београда крајем првог свијетског рата уништени су сви инструменти. Ратна одштета је искоришћена да се купи нова и боља опрема. Доста тих инструмената је остало до данас у употреби.

Aли највећи телескоп више није у употреби због развитка технологије и потребе реновирања објекта.

Како смо се приближавали Опсерваторији примјетили смо да је својим положајем у Звездарској шуми заштићена дрвећем од вијетра. Тренутна зграда опсерваторијеје упркос својој старости одржала свој стари изглед и лијепоту. Како смо прошли кроз велику металну капију, уским асфалтираним путем смо дошли до главних улазних врата били смо поздрављени мотом опсерваторије „Omnia in numero et mensura“ што у преводу значи „Све је у броју и мери“. Неколико минута касније је наш домаћин, професор Слободан Нинковић, и дао нам упутe о понашању. Одмах послије улазних враата у соби која одваја библиотеку и улаз, на двема мермерним плочама исписана су имена бивших управника опсерваторије и вријеме управљања.У библиотеци смо чули неке занимљиве и важне детаље о историји опсерваторије и односу према њој у различитим временима. Потом смо отишли до зграде у којој где се налази велики рефрактор. Чули смо нешто о његовој употреби у прошлости. Због техничких потешкоћа нисмо могли да видимо телескоп у раду. Поред великог оптичког телескопа постоји и пар мањих рефрактора.

Више информација научном раду, истраживањима и часописима за астрономију и сродне науке можете пронаћи на http://www.astronomija.org.rs/opservatorije/458-astronomska-opservatorija-u-beogradu/ а ако желите у виртуелну шетњу кроз простор и вријеме погледајте www.youtube.com/watch?v=3v0Oq3Sd_aU

Влаинић Милош I - 11

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.