31.01.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Светосавске литерарне награде земунским гимназијалцима

Кренућемо од највишег нивоа. На овогодишњем међународном књижевном конкурсу Друштва Свети Сава, које осим Републике Србије укључује регион и дијаспору, пристигло је неколико стотина текстова. Додељују се прва, друга и трећа награда у три старосне групе: млађи основци, старији основци и средњошколци. Уколико се појави текст са изванредним естетским карактеристикама, посебним надахнућем и изражајношћу, како то стоји у пропозицијама, онда се додељује тзв. Велика награда, односно награда над наградама. Са поносом истичемо да је Велику награду ове године освојила наша матуранткиња Милица М. Јанковић, ученица 4/2, за текст под називом Дуд Светога Саве – зрело сунце. У препуној сали Народне библиотеке Србије, Милици су уручене вредне награде, а њеном ментору професорки Вукосави Живковић додељена је посебна захвалница за вишегодишње успехе на светосавским конкурсима.

Како је Свети Сава пре свега школска слава, онда је важно да управо свака школа има што више начина да прослави овај дан. Земунска гимназија има своје Удружење бивших матураната и професора Земунске гимназије „Фонд“, тако да сваке године увеличамо овај празник и доделом признања најуспешнијим ученицима који су се огледали у литерарном стваралаштву на тему светосавља. Тема овогодишњег наградног темата била је Светосавље у деци овог века. Уз значајну напомену да „Фонд“ награђује вредним књигама које припадају делима актуелне НИН-ове и Андрићеве награде, ученицима су додељене укупно три и то:

Треће место ове године припало је ученици 3/3 Тамари Недељковић.

Друго место својим даром освојила је Викторија Кончар, ученица 2/3.

Најуспешнији текст на тему светосавља написала је Нада Живановић, ученица 4/2.

Првонаграђена ученица Нада Живановић прочитала је свој рад на прослави Дана Светог Саве у Свечаној сали Земунске гимназије.

Удружење бивших матураната и професора Земунске гимназије „Фонд“ доделило је ове године и посебно признање за постигнуте резултате на књижевним тематима у вези са светосављем и професорки Вукосави Живковић, назначивши у посвети и образложењу: „Хвала за доследност, посвећеност, неговање лепоте писане речи и српског језика.“ХХ

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.