07.04.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Велики успех Бориса Мијатовића и драмске секције

Драмска секција Земунске гимназије одиграла је пред својом публиком премијеру позоришне представе ,,Бајка(?)" 31.марта 2017. године. Била је то уједно и генерална проба наступа на Републичком такмичењу драмских секција гимназија Србије који је уследио одмах наредног дана, 1.априла 2017.године у Крагујевцу.

Бајка Оскара Вајлда мотивисала је ове младе људе да је драматизују и адаптирају текст не би ли пред публику донели универзална питања о људском избору, одлукама и исходима. Наизглед, љубавна прича о рибару и сирени, претвара се из сцене у сцену у бурну борбу за опстанак, љубави, али и живота.

Сваки лик носио је упечатљиво значење и у динамичној промени сцена доносио нову мисао. Пред публиком су заиграле суђаје, вештице, богови, утваре, стражари, свештеници, трговци. Рибара су верно пратили његова Душа, али и Он.

Труд у колективној игри употпунили су музика, коју је компоновао Борис Мијатовић, ученик 4.3, светлосни ефекти, за које су били задужени Стефан Батиница, ученик 4.3 и Стефан Симић, ученик 2.9.

На сцени је било тринаесторо глумаца који су причајући причу о човековим грешкма и борби за срећу и заиграли танго, али и били жива сценографија.

Речи које су изговарали, изрази лица којима су пратили мисли и карактеристични покрети за које је кореографију направила Славка Жуњанин, ученица 1.разреда, оставиле су снажан утисак на публику и у Земуну и у Крагујевцу.

Андрија Манојловић, Вујош Каљевић, Александар Мандић, Матеја Шуша, Сима Топаловић, Петар Атлагић, Вања Марић, Јана Саламадић, Теодора Адамовић, Теодора Миклушев, Нађа Марјановић, Кристина Мишић и Славка Жуњанин имена су глумаца у овогодишњој представи.

На жири је најјачи утисак оставила музика и сценогрфија те је Земунска гимназија и ове године добила две награде. Поносни на колективну игру, енергију и љубав према сцени, на свој труд и уложени рад на свакодневним вечерњим пробама, али и на Награду за најбољу музику и Награду за најбољу сценографију, крећу ка новим фестивалима и новој публици. Њихова прича је за свако време, сваки простор и човека враћа себи постављајући питање ко побеђује у борби добра и зла.

Слике можете погледати ОВДЕ

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Станимир Фемпл (1903-1968.) - Станимир Фемпл био је ученик Земунске гимназије,а касније и професор (1933-1948), када је отишао на Електротехнички факултет. О Станимиру Фемплу, као наставнику и матеметичару његов ученик, Златко Мамузић, познати математичар рекао је: „Најснажнији утицај на математички развитак читаве генерације извршила је настава професора Фемпла. Његова настава математике била је прожета поезијом.“

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.