23.04.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Земунској гимназији прва књижевна награда „Борислав Пекић” за прозу

Књижевна награда „Борислав Пекић“ се већ традиционално додељује више од две деценије, а лауреати су београдски гимназијалци. На овогодишњем конкурсу у категорији кратке прозе прво место је припало матуранткињи IV-2 Земунске гимназије Милици М. Јанковић!

У пратњи своје професорке и ментора др Вукосаве Живковић, Милици је диплома и новчана награда уручена на свечаности у Трећој београдској гимназији у четвртак 20. априла. Жири у саставу: Љиљана Пекић, Мирко Магарашевић, Петар Пијановић и Нада Вучковић донео је једногласну одлуку, а речи хвале за Миличин текст нису изостале ни у образложењу које преносимо у целости, ни у честиткама након доделе признања

Образложење жирија Књижевне награде „Борислав Пекић“ које је на додели награде прочитала госпођа Љиљана Пекић доносимо у оригиналу са сајта о Бориславу Пекићу:

„Ове године је пристигао импозантан број радова. Од тога 54 приче разне дужине и квалитета. Тај број се за прозу у ужем одабиру свео на 12 да би на крају била одабрана 3 рада која највише заслужују награду. Увек је проблем када дође до најужег избора. Радови се читају и ишчитавају по неколико пута. Они су сви добри али ипак на крају превагну три приче које у сваком погледу највише задовољавају.

Прва награда за прозу додељује се раду под насловом НЕМИР, послат под шифром БАРКА, ученици Милици Јанковић, IV2, Земунске гимназије.

Рад под насловом Немир је један зрео и студиозан текст. То је прича која би могла да уђе у сваку збирку кратке приче. Она је пуна уздржаних емоција. Сентименталност је назначене на један веома суптилан и посредан начин. То је класична прича у најбољем смислу. Поседује и лирско и драмско у одличној пропорцији.

Ради се о историји једне љубави која се одиграва на нашем тлу са свим импликацијама које се исказују на бази историјске реалности у времену турске окупације Црне Горе. Питким стилом, а узбудљивог заплета, ова прича се издваја од осталих, јер нас не оставља равнодушнима до самог краја. Са мало речи дата је врло сугестивна фабула која се чита без предаха. То је наша прича Ромеа и Јулије, али са пуно страсти, освете и бруталног страдања.

Бриљантна новела одлично вођена, и представља једну заокругљену целину. На малом простору је приказана људскост, морал, пријатељство, верност и значај традиционалних вредности.“

(са сајта borislavpekic.com од 22.4.2017.године)

Ово је још један велики успех Земунске гимназије, још један велики успех литерарне секције!

Шта рећи осим: БРАВО, НАСТАВИЋЕМО ТАКО!!!!!!!!!!!!!!!!!

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.