27.04.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Трећи Сусрет гимназија Европе

Тема овогодишњих Сусрета гимназија Европе била је „Улога разредног старешине у школском систему“. Сусрети су се ове године одржали у словеначком граду Шкофја Лока, од 20. до 24. марта 2017. године. Државе и гимназије учеснице биле су делегације, састављене од три ученика и два професора из сваке школе, учеснице пројекта, из Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније, Мађарске, Румуније, Немачке, Данске и Србије.

Ученици и професори Гимназије у Шкофја Локи су за своје госте припремили богат програм, који је поред креативно осмишљених радионица, помоћу којих су идеје и резултати ученика долазили до изражаја, омогућио упознавање са туристичким лепотама Словеније и њеном културом.

За почетак, делегацију Србије и представнике Земунске гимназије чинили су: координатор пројекта професорка социологије Јованка Станојевић Брзаковић, професорка енглеског језика Миња Вуковић, и ученици четврте године Реља Шалић, Немања Кантар и Ленка Кодић.

Након доласка у Шкофја Локу и краће паузе, почело је представљање и упознавање са земљама и школама учесницама кроз презентације у великом школском амфитеатру, уз поздравни говор добродошлице директора школе Јожа Богатаја. Након завршетка овог уводног дела, ученици су смештени у школски дом и распоређени по собама. Домаћини су нам обезбедили слободно вече у виду краће шетње кроз град и опуштеног и неформалног упознавања у оближњем кафићу.

Други дан сусрета је почео радно. Пред нама су биле три радионице, од којих се прва бавила улогом разредног старешине. Ученици су били разврстани у неколико група, мешајући се са ученицима из других школа, како би резултати ове радионице били што разноврснији. Кроз презентацију, свака група је износила своје резултате, закључке и могућа решења. Занимљиво је било уочити разлике и сличности разредног старешинства у различитим школским системима. А професори су на посебним радионицама осветлили све аспекте разредног старешинства, од административне до педагошке функције, као и проблеме с којима се разредне старешине суочавају у свакој школи, учесници овогодишњих сусрета.

Након радног поподнева, кренули смо у обилазак Шкофја Локе, упознавајући се са њеном историјом уз приче и пратњу водича. Такође смо имали прилику да будемо примљени код градоначелника Шкофја Локе. По завршетку обиласка кренули смо у још једну шетњу, која је овог пута била дуга четири колиметра, до оближње цркве, где нам је награђивани школски хор приредио концерт.

Трећи дан је био резервисан за посете главном граду Љубљани и једном од највећих и најлепших туристичких атракција Словеније, Бледском језеру. Након шетње по Љубљани, имали смо ту част да опет будемо примљени код једног од државних званичника Словеније. Овог пута је то био градоначелник Љубљане, Зоран Јанковић, а затим смо посетили Парламент Републике Словеније, где је Миха Кордиш (посланик у парламенту) одржао говор о Словенији, њеном државном и друштвеном уређењу, као и о положају младих у овој земљи.

И поред лошег времена на Бледу, успели смо да обиђемо неке од најзанимљивијих делова језера и пробамо чувени специјалитет, њихову кремпиту. Након кратког слободног времена, уследио је повратак у Шкофја Локу. Имајући још једно слободно вече, искористили смо га за заједничко дружење уприличено на вечери.

Четврти дан је у потпуности био испуњен активностима и радионицама. Прва је обухватала разговоре на теме које су ученици сами бирали. Док су професори одрађивали своје радионице, ученици су имали организоване спортске активности у оквиру школског комплекса као и посете часовима у гимназији. Могли су да бирају између одласка на математику, словеначки, немачки језик, историју или социологију. Дан се завршио презентовањем последњег дела пројекта, који је обухватао програм културних активности уз представљање традиционалних и модерних државних симбола сваке земље, учеснице на пројекту. Уз вечеру и свирку, а напослетку и доделу признања и поклона, сусрет се полако ближио крају. Исте вечери је одлучено да ће се следећи Сусрети одржати у Румунији у организацији српске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара.

24. марта ујутру поздравили смо се са домаћинима, захваливши им се на гостопримству и беспрекорној организацији и посвећености. Још неко време смо провели у Љубљани и посетили и њихов школски центар, уживајући у лепом времену.

Сва очекивања су испуњена, и многа познанства су стечена, а пројекат наставља да живи, добија нове облике и партнере.

Посебно желимо да се захвалимо професорима који су нам помогли, у самој припреми и прикупљању података и материјала: Сањи Каљевић, Љиљани Раковић, Јелени Живановић, Јовани Никић, Зорани Обрадовић, Мирјани Благојевић, Дејану Тмушићу, Војиславу Клачару и Владимиру Комненовић.

Као и ученицима: Милени Трмчић, Матеји Станисављевићу, Емилији Јовановић, Небојши Драмићанину, Валентини Бујић и другим ученицима четврте године који су нам помогли у реализацији припрема и активности, пред сами полазак у Словенију!

Ученици Земунске гимназије:

Ленка Кодић,

Немања Кантар и

Реља Шалић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: позориште – Тања Бељакова, Бранка Петрић, Љиљана Крстић, Јелена Вологоцева, Рахела Ферари, Никола Андрић, Јован Суботић, Јосип Кулунџић ...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.