09.05.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Велики успех Емилије Јовановић на Међународној конференцији младих научника

Међународна конференција младих научника (International Conference of Young Scientists) је незванични светски шампионат истраживачких средњошколских радова из шест научних дисциплина. Ове године такмичење је одржано у Штутгарту, од 16. до 22. априла. Нашу земљу је представљало шест ученика полазника Регионалног центра за таленте Београд 2, међу којима је била и ученица четвртог разреда наше школе, Емилија Јовановић. Њен рад „Биоинформатичка анализа мутација у протеину ASXL1, значајних биомаркера мијелоидних малигнитета“ је био из категорије life science (биологија и хемија). Емилија је освојила сребрну медаљу. Своје страживање Емилија је обавила у Институту за нуклеарне науке Винча у Центру за мултидисциплинарна истраживања. Ментор јој је била др Бранислава Гемовић,која је 2001. године матурирала у Земунској гимназији.

Ево како је Емилија у пар реченица описала свој рад:

„Циљ мог рада је био да направим модел за предвиђање ефеката аминокиселинских супституција (односно промена у ДНК или протеину). Под предвиђање ефеката мисли се на то да ли ће нека промена бити штетна и изазвати болест или не. Изабрала сам да радим са протеином ASXL1 јер је то један од најчешће мутираних протеина. Његове мутације повезане су са мијелоидним малигнитетима, тј. болестима ћелија крви у које се сврставају различити облици леукемије. Мијелоидни малигнитети су једни од најтежих облика рака. Годишње оболи 800 000 људи у Европи, а преживи само 37%. Применом персонализоване терапије за коју су резултати мог истраживања значајни и која је прилагођена генотипу човека, стопа преживелих би могла да буде много већа. Модел за предвиђање ефеката до ког сам дошла у истраживању је показао тачност од око 75%, док је тачност најчешће коришћених биоинформатичких алата у свету око 40-50% за овај протеин. Модел може да се користи и за друге протеине у истраживањима различитих болести и за сада је најтачнији модел на свету“.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.