11.05.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Ученици Земунске гимназије на јавном часу посвећеном Јасеновцу, у Народној скупштини Републике Србије „Право на незаборав”

Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, у великом холу Народне скупштине организован је јавни час, којем је Земунска гимназија имала част да присуствује заједно са Првом и Трећом београдском гимназијом. Међу ђацима наше школе нашло се 50 најбољих ученика историје, у пратњи наше професорке Љиљане Раковић и директора Милоша Бјелановића.

У пар сати испуњених сећањем на страхоте Другог светског рата и масовног злочина над недужним људима, ђаци су имали прилику да се поближе упознају са чињеницама о страдању свог народа и поткрепе своје знање стечено у школским клупама. Централни део догађаја чинила је изложба о логору смрти Јасеновцу, која је на директан начин пружала слику о зверствима почињеним у Независној Држави Хрватској. Колико мржња и нечовечност могу узети маха, приказано је у серији плаката, употпуњених сликама које изазивају запрепашћење и наводе човека на размишљање. Материјални део изложбе садржао је и аутентичне предмете који су припадали самим логорашима из Јасеновца као и из Доње Градишке, а сви ти артефакти на себи носе траг живог човека, који је мислио, говорио, и којем је бескрупулозно одузето право на живот.

Беспоговорно, најпотреснији део окупљања била су сећања господина Гојка Рончевић Мраовића и госпође Јелене Бухач Радојчић, преживелих логораша који су са свега 7 година одведени у дечије логоре, које су усташе формирале у склопу свог злочиначког подухвата истребљења српског народа. Обоје се са болом у гласу присећају убистава својих родитеља, браће и сестара и тешког времена проведеног у страху. Обраћајући се деци, искрено и са надом, господин Гојко је поручио „Никада не заборавите страдања и гајите културу сећања!“, желећи тако да освести нове генерације и нагласи важност очувања традиције и одавања почасти жртвама које су поднете.

Понеки ученици су, такође, имали прилику да учествују у интеракцији са гостима и да јавно искажу своје ставове и мишљена поводом великог питања које је покренуто након 70 година. Међу њима, реч су имали и наши ђаци Милорад Сретеновић, Ана Златковић и Јелена Кељаћ, поделивши приче из својих породица, као и искрене утиске које ова тема оставља на млађу популацију.

Овај јавни скуп, на који се чекало 7 деценија, направио је корак ка освешћивању и буђењу колективне свести о истинским вредностима на којима би један народ, а и цело друштво требало да почива. Мржња и злочини који су однели животе на стотину хиљада деце и одраслих, не сме остати заборављена, докази заташкани, а злочинци проглашени за свеце. Овог 9. маја, не слави се само крај једне историјске епохе, већ дан када се људскост пробудила и победила зверство које је владало. На људском роду је да још једном понесе терет правде и толеранције и да се до краја бори за свет у којем ће владати мир и достојанство.

Милица Ј. Јанковић IV2

Фотографије можете погледати ОВДЕ

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.