16.11.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

„Пази, дебата!”

Уводни час дебатне секције oдржан је 01.11.2017.год. у просторијама Гимназије. На том часу су нови чланови: Јана Стојановић, Тијана Радић, Љубица Бергхауер, Раде Драгош, Теодора Момчиловић, Тара Клачар, Богдан Величковић и Анасија Фвиревски добили увид у основе дебате (упознали су се са дебатом која се одржава по британском парламентарном систему). Интерактивно предавање водили су старији чланови, координатори секције Маринковић Алекса, Младеновић Данило и Мирчетић Тамара, они су изнели правила и начине о томе како се састављања аргумет, давали примере из дебата и одговарали на питања.

Циљ уводног часа био је да се нови чланови упознају са правилима дебате и процесом настајања адекватног аргумента, као основног елемента дебате, који треба да буде потпуно јасан. У току предавања било је кључно то што је теорија, која је изнесена пропраћена адекватним примерима из дебата које су старији полазници већ искусили. Такође, објашњен је процес припреме дебате (траје 15 минута на такмичењу) и указано је на важност добре комуникације и сарадње у тиму (који је састављен од два члана). Објашњене су улоге владе (прве и друге) и опозиције (прве и друге) у дебати, као и сам ток дебате. Указано је на важност постављања питања, јер се њима постиже директан сукоб са идејом коју ,,противнички“ тим износи, као и сам начин постављања истог (питања се могу постављати само од другог до петог минута говора, не могу бити дужа од 15 секунди). Добро сналажење у одговарању на постављена питања се посебно вреднује и представља важан чинилац говора.

Овај час представља основ за будући рад дебатне секције, где ће се чланови више базирати на практичној примени знања и развијању вештине дебатовања.

Маринковић Алекса

Више информација на страници Дебатна секција

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: књижевници и преводилоци – поред поменутих Милоша Ђурића и Рашка Димитријевића, поињемо Миховила Комбола, Кирила Тарановског, Оту Бихаљи Мерина, Милоша Бандића, Жарка Радаковића, Зорана Живковића, Душана Иванића, Наду Маринковић и Србу Митровића...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.