02.03.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Тим за превенцију насиља, злостављања и занемаривања

„НЕ зависност“

Болести зависности постају су све више друштвени проблем којим се поред медицинских установа све више баве и друге институције. У организацији Тима за превенцију насиља, злостављања и занемаривања Земунске гимназије,дана 13.02.2018.год. у просторијама Гимназије одржано је предавање за ученике првог разреда на тему превенција наркоманије „НЕ зависност“. Предавање и радионицу су реализовали инспектори изОдсека за превенцију наркоманије - Одељења за сузбијање наркоманије београдске полиције и хуманитарне организације РЕТО-ИМА НАДЕ.

Предавања су била усмерена на следеће типове превенције: стицање информација о законској регулативи и мерама-санкцијама које се предузимају одстране Муп-а у ситуацијама поседовања и конзумирања наркотика, едукација о систему вредности која укључује рад на самопоштовању и прихватању норми понашања за групе и појединце, јачање социјалних вештина за одупирањe притиску околине и доношења одлуке у погледу злоупотребе психоактивних супстанци, изналажење алтернативних ваннаставних активности, чланови центра су указали и на значај гајење здравих стилова живота,њиховог прихватања и инкорпорирања у свакодневницуадолесцената,значај здравог и целоживотног учења,али и алтруистичког облика њиховог друштвеног ангажовања. Инспектори МУП –а и члановаРЕТО- центра су ученицима указали, да су управо они ти који доносе одлуку о животу или деструкцији истог.

Реализација предавања била је прилика за непосредну размену ставова и мишљења, слободнију комуникацију, како би се одбациле све заблуде које се повзују са проблемом наркоманије. Сами ученици су показали висок степен разумевања, и жеље да се боље упознају са овим проблемом како би избегли све могуће ситуације које их могу увести у исти. У плану је да с предавања сличног садржаја реализују и у другим разредима.

Перовић Зорица

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.