10.04.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Сусрети гимназија Европе - Истраживањем до боље наставе 4

Од 12. марта до 16. марта 2018. у Темишвару, у организацији Српске гимназије „ Доситеј Обрадовић“ су одржани четврти Сусрети гимназија Европе.

Сусрет је организован уз подршку Савеза Срба у Румунији и Епархије темишварске Српске православне цркве, а генерални конзул Републике Србије Владан Тадић је на свечаном отварању учесницима на овом пројекту пожелео добродошлицу и успешан рад.

На овогодишњим Сусретима, поред Земунске гимназије, учествоале су следеће школе: гимназија „Никола тесла“ из Будимпеште, гимназија „Шкофја Лока“из Словеније, гимназија „Јован Дучић“ из Требиња и гимназија „Орце Николов“ из Скопља.

Тема овогодишњег сусрета је била Улога и значај школског парламента. С обзиром на све већу партиципацију ученика у школском животу, ово представничко тело ученика добија на значају. Свака школа, учесница пројекта, је спровела истраживање о школском парламенту, по инструменту који је направио С. Малимарков, проф. из гимназије „ Доситеј Обрадовић“.

Делагацију из Земунске гимназије су чинили: директор Милош Бјелановић, проф. социологије Јованка Станојевић Брзаковић, ученице Нера Давидовић 4-6 и Тамара Недељковић 4-3 и Алекса Маринковић, ученик 4-10.

Поред презентовања резултата истраживања о школском парламенту (које можете погледати ОВДЕ), у гимназији „ Доситеј Обрадовић“ је одржано и неколико радионица и радних састанака о што успешнијем функционисању и организовању овог ученичког тела.

На завршној радионици Сусрета сви учесници су се сагласили да је школски парламент, у ужем смислу, репрезентативно тело ученика, а у ширем смислу пут ка демократији и животу у грађанском друштву. Ово тело никако не треба да послужи као оквир за стварање олигархијских структура у редовима ученика и самопромоцији појединаца већ промицању интереса свих ученика и њихових права.

У галерији можете погледати фотографије с 4. Сусрета гимназија Европе.

Координатор пројекта, проф. социологије

Јованка Станојевић Брзаковић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сава Шумновић (1896-1942.) - Велики српски сликар Сава Шуманивић завршио је свих осам разреда и матурирао у Земунској гимназији. Још као четворогодишњак био је заинтересован за сликарство. Његов професор цртања (како се тада говорило) Исидор Јунг упућивао га је у „импресионистичко сликање и то на начин Сезанов и Ван Гогов“, како је касније и сам Шумановић записао. Савин професор није имао већег сликарског дара, али је знао, по речима Каћуше Малетин, „да сремачком дерану покаже прави пут“.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.