24.04.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Србија у Великом рату кроз историју и књижевност

У читаоници Земунске гимназије је 18.04.2018. у 18h одржано тематско излагање и, уједно, огледни двочас. Учесници су били ученици III-3 и III-6, заједно са професоркама Биљаном Кузмановић, Валентином Вукмировић Стефановић и Вукосавом Живковић. Оне су са групом ученика трећих разреда Земунске гимназије одржале тематско излагање на тему „Србија у Великом рату кроз историју и књижевност (1914-2018)“. Специјалан гост-предавач је била проф. др Ана Стишовић Миловановић, која је заокружила ову тему својим излагањем о важности читања и писања романа.

Овај огледни час је имао задатак да на леп и користан начин споји историју српског народа у Великом раду и књижевна дела из тог периода. Скуп је започела професорка Живковић, која је реч дала ученицима са њиховим излагањима из историјске перспективе рата. Ђаци III-6: Иван Аврамов, Ивона Ђукић, Љубица Русо, Милица Ралевић, Дуња Милосављевић и Емилија Томић су хронолошки и уз помоћ електронске презентације представили најпре свој доживљај о страдањима српског народа у великом рату, а затим и главне историјске чињенице праћене стиховима, прозним записима и беседама из овог и у вези са овим значајним историјским периодом.

Затим, уследио је специјално предавање госта - професорке Ане Стишовић Миловановић,која је надахнуто дочарала и нама приближила књижевност из доба Великог рата. Истакла је да у нашој књижевности постоји свега петнаест написаних романа на ову тему, али да су многи од њих овенчани престижним књижевним наградама. Њено надахнуто излагање нсграђено је громогласним аплаузом присутних. Скуп је завршен кратким говором професорке Живковић која је захвалила професоки Стишовић, затим професоркама Валентини Вукмировић и Биљани Кузмановић уз чију помоћ је цео догађај остварен.

Извештај саставила:

Јелисавета Милојевић III-3

Видео запис можете погледати ОВДЕ

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Као и увек, лепо се осећам на месту где се успомене и стварност за мене укрштају. Са овом књигом осећам чак већу одговорност према ученицима и читању, али и изазов да управо ученицима понудим више. Већ сада се редујем новом сусрету!” (Давид Албахари, 10.11.1998.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.