27.04.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Међународни дан матичних ћелија

Ученици наше школе, који имају слуха за биологију, а желели би да наставе своје усавршавање у правцу биологије и сродних наука, имали су прилику да присуствују обележавању 10. Међународног дана матичних ћелија, 16. марта 2018.

Догађај је реализовао Центар за истраживање матичних ћелија при Универзитету у Милану у сарадњи са Институтом за молекуларну биологију и генетичко инжењерство у Београду, Универзитетом у Београду, пројекат је подржан од стране града Београда, а одржава се у 10 европских земаља.

Пројекат се састојао из два дела. Први део подразумевао је предавања у Ректорату Универзитета у Београду. Ученици наше школе, као и ученици великог броја школа у Београду и Србији, имали су прилику да чују предавања еминентних стручњака у области испитивања матичних ћелија:

• Проф. др. Бела Салинт, дописни члан САНУ и научник на Институту за трансфузиобиологију и хемобиологију одржао је предавање ,,Матичне ћелије – хемобиологија и примена у трансплатацијској и регенеративној медицини“;

• Проф. др. Дејан Шкорић, педијатар на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, одржао је предавање ,,Убиликарна крв као извор матичних ћелија хематопоезе“;

• Др Соња Павловић, научни саветник у Лабораторији за молекуларну биомедицину на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, одржала је предавање ,,Могу ли матичне ћелије да регенеришу наше крвне судове?’’;

• Др Александар Антовић одржао је предавање ,,Матичне ћелије – нове могућности терапије“.

Такође, ученици су присуствовали видеоконференцији са другим универзитетима и видели документарни филм ,,Прича о матићним ћелијама“.

У другом делу пројекта ученици су имали прилику да посете лабораторије Института за молекуларну биологију и генетичко инжењерство. Ученици су посетили следеће лабораторије:

• Лабораторија за хуману молекуларну генетику;

• Лабораторија за молекуларну биомедицину;

• Лабораторија за молекуларну биологију.

Кроз ове активности ученици су имали увид у најновије научне прогресе и примене у домену матичних ћелија. Такође, ималу су прилику да се упознају са радом наших научника, упознају радни дан истраживача и кроз једноставне експерименталне активности виде колике су могућности ра научни рад у нашој земљи и колико се он цени у свету науке.

Ученици који су присуствовали су:

Ашковић Анастасија, Јовичић Наташа, Јовановић Андрија, Ракоњац Ања, Велимировић Јана, Белин Сандра, Савчевић Дамјан, Младеновић Данило, Стијовић Лука, Пешовић Тијана и Арсић Тијана.

Предметни професори: професори биологије Слађана Раниловић и Јована Караџић-Стојновић.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сава Шумновић (1896-1942.) - Велики српски сликар Сава Шуманивић завршио је свих осам разреда и матурирао у Земунској гимназији. Још као четворогодишњак био је заинтересован за сликарство. Његов професор цртања (како се тада говорило) Исидор Јунг упућивао га је у „импресионистичко сликање и то на начин Сезанов и Ван Гогов“, како је касније и сам Шумановић записао. Савин професор није имао већег сликарског дара, али је знао, по речима Каћуше Малетин, „да сремачком дерану покаже прави пут“.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.