06.05.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Извештај о размени ученика Земунске гимназије са гимназијом у Шкофја Локи, Словенија

У програму размене ученика учествовало је 50 ученика обе школе. На пут у Словенију кренуло је 22 ученикa Земунске гимназије као и 3 професора: Јованка Станојевић Брзаковић, Наум Недић и Мирко Милојевић. Планирани боравак био је од суботе 14.04.2018. год. до среде 18.04.2018. год.

Из Земуна смо кренули у 8 часова, а У Шкофја Локу стигли око 17 часова. Ученици су у Словенији били смештени код својих словеначких вршњака, које су они предходно угостили у Београду, у марту ове године. Наши домаћини срдачно су нас дочекали и повезли својим кућама да би се одморили од пута. Већ увече поново смо се састали у старом граду Шкофја Локе. Наши пријатељи показали су нам своје популарно место за излазак – амфитеатар крај замка Шкофја Лока, са кога се као на длану види овај мали градић, иначе 14. по величини у Словенији. Ту смо уз песме старе Југославије, које сви још увек радо певају, прославили срећан долазак.

У недељу, рано ујутру, смо се упутили ка Планици, у Горјанској области, познатом зимском туристичком центру. На Планици смо посетили стазу за ски скокове на којој ће се одржавати светско првенство у ски скоковима 2018. Тамо су нам словеначки пријатељи поклонили и карте са аутограмом светског шампиона у ски скоковима Петра Превца, Словенца.

Такође имали смо прилику и да видимо зимску дворану у којој такмичари вежбају и где се прави вештачки снег. Међутим, најзанимљивије је било пењање на стазу за ски скокове, високу 215 метара, након чега смо имали прилику да уживамо у прелепом пејзажу.

Након обиласка Планице, запутили смо се ка Бледу, једом од 10 најпознатијих језера света. На Бледу смо од директора гимназије Јожа Богатаја имали прилику да чујемо нешто о историји овог језера. Такође, домаћини су нас частили познатим кремшнитама, или како бисмо ми рекли кремпитама, по којима је Блед познат. После обиласка Бледа вратили смо се у Шкофја Локу и слободно време искористили да одемо до Крања и опробамо снаге са домаћинима у билијару, куглању и стоном фудбалу.

Понедељак преподне провели смо у школи где је свако имао по 2 часа, од кога је један био у лабораторији за физику, где смо имали прилику да се упознамо са могућностима и условима за рад у гимназији Шкофја Лока. Пре одласка на часове поздравила нас је, и пожелела добродошлицу, заменица директора школе Ана Превц Мегушар. Она нас је упознала са школом и радом школе, успесима ученика и организацији ваншколских и школских активности. Овом приликом ученици гимназије спремили су комичну представу „Кино“ за нас.

Такође, занимљиво је било видети и начин рада и учења. Сва настава била је дигитализована, уз презентације и видео материјале. Професори су се трудили да на интерактиван начин пренесу знање деци и заинтересују их за предмет. Након школе изазвали смо своје домаћине и у правом фудбалу, кога смо нажалост и изгубили великом разликом. Али пре фудбала, наши домаћини водили су нас у обилазак Шкофја Локе приликом кога смо могли да чујемо многе занимљивости и историјске чињенице о овом градићу.

Уторак преподне смо такође провели у школи. Поново су сви имали по два часа од којих је један био у лабораторији за хемију. Професор хемије започео је на енглеском, али је убрзо схватио да му није потребан. Показао нам је неке занимљиве експерименте, а и свако је имао могућност да направи свој сапун и понесе га кући као сувенир.

Након школских часова запутили смо се ка Љубљани. На путу за Љубљану имали смо посету Техничком музеју. У овом музеју, уз занимљивог водича, могли смо се упознати са технолошком напредком не само Словеније него и човечанства. Такође, видели смо и аутомобиле маршала Тита.

У Љубљани смо посетили трг испред српске православне цркве, трг испред Парламента Словеније, трг испред зграде Универзитета и студентску библиотеку. У обиласку смо имали прилику да слушамо о историји главног града Словеније и славном архитекти Јожи Плечнику, који је и пројектовао изглед модерног дела града између два светска рата. Обилазак смо завршили на Прешерновом тргу и Тромостовљу. Ту су нас чекали наши словеначки другари са којима смо обишли музеј илузије и подробно разгледали Љубљану. На Прешерновом тргу улични свирачи схватили су да смо из Србије па су нам засвирали ужичко коло, што смо ми радо прихватили и заиграли.

У вечерњим сатима смо се вратили у Шкофја Локу где смо завршили наше дружење онако како смо и почели, на амфитеатру изнад Шкофја Локе.

У среду ујутру поздравили смо се са својим домаћинима и пријатељима и кренули назад ка Београду.

Ученици након ове размене могу засигурно рећи да су умногоме употпунили своја искуства. Упознали су нови начин размиљања и обичаје других народа у окружењу. Такође, упознали су се са начином рада и функционисања својих вршњака из Словеније. Али што је најважније од свега створили су нова пријатељства – основу за даље повезивање.

Данило Младеновић, ученик IV -8

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: књижевници и преводилоци – поред поменутих Милоша Ђурића и Рашка Димитријевића, поињемо Миховила Комбола, Кирила Тарановског, Оту Бихаљи Мерина, Милоша Бандића, Жарка Радаковића, Зорана Живковића, Душана Иванића, Наду Маринковић и Србу Митровића...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.