17.05.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Професорка Вукосава Живковић одржала угледни час у Ваљевској гимназији

У оквиру десеминације пројекта Еразмус плус, професорка српског језика и књижевности Земуске гимназије Вукосава Живковић одржала је 15 маја 2018 године угледни час под називом „Књижевност српског реализма – синтеза“.

Час је одржан у одељењу II-5 Ваљевске гимназије, иначе одељењу филолога, уз свесрдну помоћ и залагање њихове професорке и разредног старешине – колегинице Милене Милисављевић. Поштујући основне закономерности интерактивне наставе, ученици су подељени у четири групе са задацима да самостално осмисле садржај плаката на четири задате теме: главни мотиви / одлике јунака / карактеристике

протореализма, фолклорног и поетског реализма / слика друштва, узимајући у обзир три извора, односно репрезентативна текста српског реализма: роман „Вечити младожења“ Јакова Игњатовића, као и приповетке „Глава шећера“ Милована Глишића и „Ветар“ Лазе Лазаревића. Осим читанке, изворних дела и пригодне критичарске литературе, ученици су користили интернет, а посебно је одгледан и самостално начињен ученички филм о животу и делу Милована Глишића. Свака група је појединачно усмено изложила своје закључке и запажања у вези са задатим темама, правећи при томе повезивање наставе српског језика и књижевности са градивом историје, географије, страних језика, верске наставе, грађанског васпитања, ликовне културе, музичког васпитања, рачунарства и информатике. На крају часа се одвијала расправа о дометима и специфичностима нашег реализма у односу на европски, уз бројна полемичарска потпитања која ова широка тема развија.

Детаљан садржај овог угледног часа биће објављен у еминентним методичким часописима у земљи и иностранству.

Др Вукосава Живковић

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.