01.06.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам)

У оквиру десеминације пројекта Еразмус плус, 1 јуна 2018 године одржан је угледни час под називом Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам).

Час је одржан у одељењу I11 Земунске гимназије, одељењу ученика са посебним способностима за физику.

Циљ часа је био да се представе лик и дело једног од најпознатијих светских писаца Вилијема Шекспира. Ученици су користећи средства која су им била на располагању, кроз час који је био подељен у неколико сегмената, приказали значај Шекспировог стваралаштва и његов утицај на свет, како онај тога доба, тако и на овај данашњи.

Остварена је богата мултидисциплинарна спрега између не само градива енглеског језика и српског језика и књижевности, већ и корелација са физиком, рачунарством и информатиком, историјом и географијом на један посебан начин. Ученици су показали завидан степен самосталности у раду, истраживачким поступцима, креативној надоградњи и вештом повезивању и примени наученог градива у новој наставној ситуацији.

Час је био подељен у пет целина. Прва се односила на представљање Шекспировог детињства и школовања, друга на викторијанско позориште и Шекспиров утицај на његово стварање и развој.Трећа целина је била посвећена Шекспировој поезији са посебним акцентом на сонете, док је у четвртом делу акценат био на коришћењу мотива из Шекспировог дела у различитим типовима уметничких дела, позоришту, филму, опери, сликарству ...

Последњи део часа био је посвећен утицају Шекспира на енглески језик, књижевност, астрономију... Представљене су нам и најпознатије, ванвременске, мисли овог аутора.

Ученици Душан Вуксановић и Душан Алајбег су нам представили своју драму у 8 чинова са темом Ромео и Јулија, која представља њихово виђење љубави чланова две зараћене породице (у њиховој драми припадника два зараћена народа у Босни 2001 године).

За крај смо погледали краткометражни анимирани филм који нам је на шаљив начин показао како би живот изгледао за Ромеа и Јулију да су наставили заједнички живот. Вођени смерницама и упутствима својих ментора професора српског језика и књижевности др Вукосаве Живковић и мр Валентине Вукмировић Стефановић као и професора енглеског језика Дејана Тмушића, ученици одељења I11 су у потпуности одговорили захтевима изазова стављеног пред њих и приредили нам угођај који ћемо дуго памтити и препричавати.

Детаљан садржај овог угледног часа биће објављен у еминентним методичким часописима у земљи и иностранству.

The golden age is before us, not behind us.

– William Shakespeare

др Вукосава Живковић

Дејан Тмушић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Станимир Фемпл (1903-1968.) - Станимир Фемпл био је ученик Земунске гимназије,а касније и професор (1933-1948), када је отишао на Електротехнички факултет. О Станимиру Фемплу, као наставнику и матеметичару његов ученик, Златко Мамузић, познати математичар рекао је: „Најснажнији утицај на математички развитак читаве генерације извршила је настава професора Фемпла. Његова настава математике била је прожета поезијом.“

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.