01.06.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам)

У оквиру десеминације пројекта Еразмус плус, 1 јуна 2018 године одржан је угледни час под називом Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам).

Час је одржан у одељењу I11 Земунске гимназије, одељењу ученика са посебним способностима за физику.

Циљ часа је био да се представе лик и дело једног од најпознатијих светских писаца Вилијема Шекспира. Ученици су користећи средства која су им била на располагању, кроз час који је био подељен у неколико сегмената, приказали значај Шекспировог стваралаштва и његов утицај на свет, како онај тога доба, тако и на овај данашњи.

Остварена је богата мултидисциплинарна спрега између не само градива енглеског језика и српског језика и књижевности, већ и корелација са физиком, рачунарством и информатиком, историјом и географијом на један посебан начин. Ученици су показали завидан степен самосталности у раду, истраживачким поступцима, креативној надоградњи и вештом повезивању и примени наученог градива у новој наставној ситуацији.

Час је био подељен у пет целина. Прва се односила на представљање Шекспировог детињства и школовања, друга на викторијанско позориште и Шекспиров утицај на његово стварање и развој.Трећа целина је била посвећена Шекспировој поезији са посебним акцентом на сонете, док је у четвртом делу акценат био на коришћењу мотива из Шекспировог дела у различитим типовима уметничких дела, позоришту, филму, опери, сликарству ...

Последњи део часа био је посвећен утицају Шекспира на енглески језик, књижевност, астрономију... Представљене су нам и најпознатије, ванвременске, мисли овог аутора.

Ученици Душан Вуксановић и Душан Алајбег су нам представили своју драму у 8 чинова са темом Ромео и Јулија, која представља њихово виђење љубави чланова две зараћене породице (у њиховој драми припадника два зараћена народа у Босни 2001 године).

За крај смо погледали краткометражни анимирани филм који нам је на шаљив начин показао како би живот изгледао за Ромеа и Јулију да су наставили заједнички живот. Вођени смерницама и упутствима својих ментора професора српског језика и књижевности др Вукосаве Живковић и мр Валентине Вукмировић Стефановић као и професора енглеског језика Дејана Тмушића, ученици одељења I11 су у потпуности одговорили захтевима изазова стављеног пред њих и приредили нам угођај који ћемо дуго памтити и препричавати.

Детаљан садржај овог угледног часа биће објављен у еминентним методичким часописима у земљи и иностранству.

The golden age is before us, not behind us.

– William Shakespeare

др Вукосава Живковић

Дејан Тмушић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.