3.10.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Студијско путовање ученика Земунске гимназије "Међу својима", Хрватска, септембар 2018. године

Прва омладинска посета српском становништву и местима српске културе у Р.Хрватској је успешно реализована.

Испред хале Пинки, ученици Земунске гимназије, у пратњи проф. музичке културе Анђе Лазовић, екипа РТС-а и ТВ Коперникус, а под покровитељством Општине Земун, кренуле су у Хрватску.

Ученици другог разреда гимназије: Катарина Обреновић, Анисија Фиревски, Вељко Кнежевић, Ива Панић, Наталија Симић, Богдан Величковић, Антонина Пражић, Магдалена Нешковић, Ана Лакић и матуранткиње Емилија Павловић и Теодора Радосављевић су на овај начин награђени за допринос музичкој секцији школе, хора, оркестра, као и резултата у успеху у школи.

Након обиласка Загреба, посетили смо Саборни храм Преображења Господњег и били гости Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија. Ова црква је највећи православни храм у Загребу.

Уследила је посета конзулу Ненаду Маричићу. Ученици су сазнали нешто више о друштвеном и политичком животу Срба у Загребу.

Неки ученици су по први пут били у крају из ког потичу.

Следећа станица је био Манастир Крка, уз благослов Епископа далматинског г. Никодима. У лепоти и миру манастира уз топли дочек смо провели пријатно вече и ноћ поштујући правила и кодексе понашања у духовној атмосфери. То није спречило многе чланове да запевају и освеже сам мир који тамо влада.

Пут је завршен посетом Задру, где смо имали слободно време и провели га шетајући по морској риви, разгледајући знаменитости града.

Надамо се да је ово само прво од низа студијских путовања која ћемо остварити у будућности, јер су успостављени многи нови контакти и везе са нашим људима тамо, везано првенствено за образовање и очување српске традиције.

Проф, Анђа Лазовић

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.