4.10.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Представљање дела Олге Токарчук ђацима Земунске гимназије

Књижевно вече одржано 04.10.2018. године у библиотеци Земунске гимназије за циљ је мало представљање, упознавање и приближавање дела пољске књижевнице Олге Токарчук ученицима (али и професорима) Земунске гимназије. Пројекат који је покренула група професора из београдских гимназија (међу којима се налазе и наше професорке – Биљана Јурјевић и Сања Штрбац) као и преводилац Олгиних дела Милица Маркић, први пут је реализован управо у Земунској гимназији.

Олга Токарчук је једна од најпревођенијих списатељица из Пољске и добитница многобројних награда. Романи „Књиге Јаковљеве“ и „Бегуни“ освојили су међународну награду „Букер“, као и награду која представља највеће признање пољских писаца - „Нике“. По роману „Вуци своје рало по костима мртвих“ снимњен је и филм који је освојио награду на Берлинском филмском фестивалу. Олгин рад је узет у обзир и за Нобелову награду.

Нешто више о Олги сазнали смо захваљујући Милици Маркић, која нам је дочарала њено искуство, упознавање и сарадњу са овом пољском списатељицом. Ученицима су представљeна дела кроз читање одломака и разговор са професорима. Одломак из романа „Бегуни“ читала је ученица четвртог разреда Марија Симић, а о самом роману нам је говорио професор Пете београдске гимназије Растко Јевтовић. Сања Штрбац нам је представила роман „Памтивек и друга доба“ као идеалан почетак за све који желе да читају Олгу Токарчук. Професор Милорад Дашић из Девете београдске гимназије говорио нам је о роману „Књиге Јаковљеве“, а одломак нам је прочитала ученица Невена Гарашанин. Још једна ученица четвртог разреда, Ана Марковић нам је читањем фрагмента из романа „Вуци своје рало по костима мртвих“ дочарала радњу и атмосферу овог Олгиног дела.

Захваљујући професорки Биљани Јурјевић, члановима библиотекачке секције и нашим предавачима, ово књижевно вече ће нам остати као једна лепа успомена, а многи ће открити вредност Токарчук Олге након читања њених дела.

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.