4.10.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Представљање дела Олге Токарчук ђацима Земунске гимназије

Књижевно вече одржано 04.10.2018. године у библиотеци Земунске гимназије за циљ је мало представљање, упознавање и приближавање дела пољске књижевнице Олге Токарчук ученицима (али и професорима) Земунске гимназије. Пројекат који је покренула група професора из београдских гимназија (међу којима се налазе и наше професорке – Биљана Јурјевић и Сања Штрбац) као и преводилац Олгиних дела Милица Маркић, први пут је реализован управо у Земунској гимназији.

Олга Токарчук је једна од најпревођенијих списатељица из Пољске и добитница многобројних награда. Романи „Књиге Јаковљеве“ и „Бегуни“ освојили су међународну награду „Букер“, као и награду која представља највеће признање пољских писаца - „Нике“. По роману „Вуци своје рало по костима мртвих“ снимњен је и филм који је освојио награду на Берлинском филмском фестивалу. Олгин рад је узет у обзир и за Нобелову награду.

Нешто више о Олги сазнали смо захваљујући Милици Маркић, која нам је дочарала њено искуство, упознавање и сарадњу са овом пољском списатељицом. Ученицима су представљeна дела кроз читање одломака и разговор са професорима. Одломак из романа „Бегуни“ читала је ученица четвртог разреда Марија Симић, а о самом роману нам је говорио професор Пете београдске гимназије Растко Јевтовић. Сања Штрбац нам је представила роман „Памтивек и друга доба“ као идеалан почетак за све који желе да читају Олгу Токарчук. Професор Милорад Дашић из Девете београдске гимназије говорио нам је о роману „Књиге Јаковљеве“, а одломак нам је прочитала ученица Невена Гарашанин. Још једна ученица четвртог разреда, Ана Марковић нам је читањем фрагмента из романа „Вуци своје рало по костима мртвих“ дочарала радњу и атмосферу овог Олгиног дела.

Захваљујући професорки Биљани Јурјевић, члановима библиотекачке секције и нашим предавачима, ово књижевно вече ће нам остати као једна лепа успомена, а многи ће открити вредност Токарчук Олге након читања њених дела.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Мирослав Поповић (1926-1985.) - Приповедач и романсијер, предавао је у нашој школи руски језик. На страницама Поповићевих књига живе: доктор Вајс којим се поносе сви паланчани, и Јевреји и не-Јевреји, добри прота Петровачки; Невенка и Албрехтови; пробијају се кроз живот мајстор Тајбл и Давид Блануша; одбојни рустикални кочијаш Јеврем и Барухови; огрезли у снази победника прелазе свој пут од наследника до злочинаца Вили Пфајфер и Едуард Цајферт.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.