19.11.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Првих 160 година

Програм централне прославе јубилеја 160 година Земунске гимназије

Недеља 14. октобар, Свечана сала Земунске гимназије у 11 часова – књижевно окупљање поводом књиге "Балканска грозница" аустријског аутора Дитмара Гнеда.

13. и 14. октобра 2018. године матуранти Земунске гимназије који уче немачки језик и професорка Јелена Манојловић угостили су ученике и професоре средње школе Франциско Јозефинум из Визелбурга. На двојезичној приредби у Свечаној сали гимназије имали смо специјалног госта, аташеа за културу Аустријске амбасаде, г. Јоханеса Иршика. О пројекту сарадње две школе говорио је професор Јоханес Тир, видели смо презентацију Визелбуршке школе, а писац књиге која нас је окупила, г. Дитмар Гнед, увео нас је у читање одломака романа „Балканска грозница“, чија се радња великим делом дешава на нашим просторима. Ученици обе школе преузели су улогу ликова из књиге, а звуци хармонике аустријске и српске музике употпунили су доживљај.

Ново дружење заказали смо за фебруар 2019. године у Визелбургу. Градимо мостове, рушимо ограде.


Понедељак 15. октобар, Свечана сала Земунске гимназије у 18 часова – Академија поводом прославе јубилеја 160 година Земунске гимназије.

У Свечаној сали Земунске гимназије одржана је академија у организацији професора Сање Каљевић, Анђе Лазовић и Вукосаве Живковић.

Свечана академија је почела државном химном "Боже правде" у извођењу хора Земунске гимназије под диригентском палицом професорке Анђе Лазовић, да би после ње уследила и гимназијска химна "Gaudeamus..."

После пригодног обраћања директора школе, Милоша Бјелановића, уследила је, сада већ традиционална, додела плакета запосленима који су провели 10, 20, 30 и 35 година у нашој школи.

Читаву свечаност украсиле су још две згоде. Најпре, професорка Вукосава Живковић је у име Организационог одбора пројекта "Земунска гимназија носилац културног и националног идентитета", а у улози председника књижевног жирија, истакла значај свих дешавања у вези са пројектом. Нарочито су подвучени уметнички домети, пригодност и научно-истраживачки напор свих учесника чији су се текстови нашли у књизи " Незаборав незаборављених". Вредне новчане награде уручене су трима првопласираним победницама конкурса: Милици Грдинић (прво место), Невени Јеремић (друго место) и Јелисавети Милојевић (треће место). Првонаграђена Милица Грдинић је прочитала свој текст о сликару Сави Шумановићу. За крај овог дела програма, председник Клуба матичне културе Земуна Светозар Љубинковић уручио је посебна признања професоркама Вукосави Живковић и Валентини Вукмировић Стефановић за велики допринос у остваривању циљева пројекта и књижевног конкурса.

Други важан део односио се на обраћање присутнима председнице Фонда професора и ученика Земунске гимназије Славице Арсеновић. Она је истакла напоре и резултате ове важне институције, као и предлоге за даљи, још успешнији рад. Такође је истакла да ће награда коју Фонд сваке године додељује ученику генерације Земунске гимназије од сада носити назив Гордана Вуњак Новаковић.

Током целе академије, најаве говорника и културног програма, ишле су у форми документарног снимка, које је осмислила и изузетно квалитетно остварила професорка Сања Каљевић са члановима драмске секције.

У музичком делу програма хор и оркестар су нам представили веома садржајан, и по жанровима развоврстан програм.


Уторак 16. октобар, Свечана сала Земунске гимназије у 13.15 часова – предавање проф. др Гордане Вуњак Новаковић.

Проф. Вуњак Новаковић, некадашња ученица наше школе, а тренутно један од најпризнатијих и најцитиранијих научника света, одржала је предавање на тему биоинжењеринга. У препуној Свечаној сали Земунске гимназије, која је била премала да прими све заинтересоване, професорка Вуњак Новаковић је одржала предавање прилагођено средњошколском узрасту. Ученици свих разреда, а нарочито 4. разреда, природно-математичког смера, су са великим интересовањем и пажњом упијали сваку реч предавача. Кроз разговор са присутнима професорка Вуњак Новаковић нас је упознала са својим искуствима из Земунске гимназије, као и о значају образовања стеченог у њој за њено даље школовање и успехе које је постигла. Присутни су упознати и са актуелним достигнућима и циљевима биоинжињеринга у свету.

По завршетку предавања, присутни су били свесни да су имали привилегију да присуствују нечему што се дешава једном или ниједном у животу, али и да ће као део традиције Земунске гимназије, имати, надамо се, могућности да присуствују оваквим предавањима на годишњем нивоу.


Уторак 16. октобар, Свечана сала Земунске гимназије у 18 часова – промоција књиге Незаборав незаборављених.

У оквиру централног дела прославе великог јубилеја 160 година постојања Земунске гимназије, у уторак вече 16. октобра, у препуној Свечаној сали школе, одвијала се промоција књиге Незаборав незаборављених.

Као што је најављено у вишедневном програму одвијања прославе – књига Незаборав незаборављених настала је као резултат изузетне сарадње Клуба матичне културе Земуна и професора и ученика Земунске гимназије. Захваљујући професоркама Валентини Вукмировић Стефановић и Вукосави Живковић приређена је монографска публикација која доноси текстове о неким о најзначајнијих имена светске и домаће научне, уметничке, културе, образовне и политичке сцене, а којима је заједничко то што су били ђаци и професори Земунске гимназије.

Промоцију је уводном, поздравном речју отворила др Вукосава Живковић, која се захвалила публици на доласку у толиком броју и истакла сву сложеност и лепоту рада на настанку једне овакве публикације. Професорка Живковић је говорила овом приликом у вишеструкој улози председнице жирија, аутора који је писао и о коме је писано, некадашњег матуранта, а садашњег професора Земунске гимназије, координатора на сакупљању грађе, селекцији текстова који су ушли у зборник, истакавши посебно и овом приликом да је издавачка делатност школе у процвату последњих петнаестак година, али имајући да следи богато наслеђе претходника и у овој области. Присутнима је своје виђење сарадње и стварања Незаборава незаборављених затим саопштио господин Светозар Љубинковић. О структури књиге, значају и личном печату у њеном настајању, детаљно је потом излагала мр Валентина Вукмировић Стефановић. Победница целокупног пројекта о Земунској гимназији као носиоцу културног идентитета Земуна, овогодишња матуранткиња IV-1 Милица Грдинић, надахнуто је излила све напоре, препреке које је савладавала у одабиру документације, њеном селектовању, стилском дотеривању првонаграђеног текста о великом уметнику Сави Шумановићу, који је пуних осам година био ученик Земунске гимназије.

Далеко више књижевно вече, емотивни занос и традиционални понос у новом руху него нешто што би се уобичајено назвало промоцијом књиге, завршила је др Вукосава Живковић позвавши присутне ауторе књиге да изађу пред публику, а захваливши се и онима који нису могли да дођу спречени махом студијским обавезама по престижним универзитетским центрима света. Громким аплаузом учесницима разних генерацијама и најавом нове књиге до наредног Савиндана у оквиру издавачке делатности Земунске гимназије, завршило се још једно вече за незаборав!

др Вукосава Живковић


Среда 17. октобар у 18 часова – Свечана академија у Мадленијануму.

Свечана академија поводом прославе 160. година постојања Земунске гимназије

Почетак…

Свечана академија је почела државном химном "Боже правде" у извођењу хора Земунске гимназије под диригентском палицом професорке Анђе Лазовић, да би после ње уследила и гимназијска химна "Gaudeamus..."

Водитељ…

Са поносом истичемо да је маестрално водила целокупан програм новинар и уредница РТС-а Милица Недић, иначе матуранткиња Земунске гимназије 1989. године.

Говори…

Током Академије одржано је неколико пригодних говора и то овим редом:

Директора школе Милоша Бјелановића (матуранта Земунске гимназије 1978. године), заменика министра просвете, науке и технолошког развоја Александра Пајића и једне од водећих светских научница проф. др Гордане Вуњак Новаковић (матуранткиња Земунске гимназије 1967. године).

Документарни филм…

Премијерно је приказана пројекција документарног филма о 160 година постојања Земунске гимназије, која је на професионално високом нивоу представила значајне тренутке њене историје, али и њених специфичности и будућих оријентација.

Хор…

За крај програма, хор школе је извео двадесетоминутни програм. Музичка секција школе се побринула за уметнички програм који је био састављен од разноврсних жанрова музике, преко немачке попевке, екс Ју музике, до староградских песама и руских романси. Уз уметничко вођство проф. Лазовић Анђе, сарадње са бившим ученицима који су и данас значајни на пољу музике и уметности, и изузетним гостима, оркестром КУД „Батајница“. Сцена је била попуњена са 60 извођача различитог профила. Програм је спремљен и урађен са пуно ентузијазма, добре воље, великог уложеног труда и био је на високом уметничком нивоу.

Публика…

Подсетићемо се да је Свечаној академији поводом прославе 160 година постојања Земунске гимназије, одржаној у Мадленујануму 17.10.2018. са почетком у 18h, присуствовало неколико стотина истакнутих привредника, културних радника, научника, политичара, директора школа из региона и Европе.

Поклони…

Сваки од учесника је добио на поклон: посебно израђен сувенир, мали подсетник за ову прославу, репродукцију слике Земунске гимназије прослављеног сликара Драгана Руменчића и по примерак књиге коју су за ову прилику приредиле професорке српског језика и књижевности Земунске гимназије др Вукосава Живковић и мр Валентина Вукмировић Стефановић о великанима – истакнутим професорима и ђацима Земунске гимназије „Незаборав незаборављених“.

Био је то наш дан за понос!

др Вукосава Живковић, проф. српског језика и књижевности Земунске гимназије

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

„Од тренутка кад сам, вечерас, крочила у ову прелепу стару зграду... осетила сам да долазим у сусрет изузетној вечери... захваљујући младој и мање младој публици: пријатној, пажљивој, живој“ ( Светлана Велмар-Јанковић, 22.10.1996.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.