21.11.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Незаборав незаборављених

Уторак 16 октобар, Свечана сала Земунске гимназије у 18 часова – промоција књигеНезаборав незаборављених.

У оквиру централног дела прославе великог јубилеја 160 година постојања Земунске гимназије, у уторак вече 16 октобра, у препуној Свечаној сали школе,одвијала се промоција књиге Незаборав незаборављених.

Као што је најављено у вишедневном програму одвијања прославе – књига Незаборав незаборављених настала је као резултат изузетне сарадње Клуба матичне културе Земуна и професора и ученика Земунске гимназије. Захваљујући професоркама Валентини Вукмировић Стефановић и Вукосави Живковић приређена је монографска публикација која доноси текстове о неким о најзначајнијих имена светске и домаће научне, уметничке, културе, образовне и политичке сцене, а којима је заједничко то што су били ђаци и професори Земунске гимназије.

Промоцију је уводном, поздравном речју отворила др Вукосава Живковић, која се захвалила публици на доласку у толиком броју и истакла сву сложеност и лепоту рада на настанку једне овакве публикације. Професорка Живковић је говорила овом приликом у вишеструкој улози председнице жирија, аутора који је писао и о коме је писано, некадашњег матуранта, а садашњег професора Земунске гимназије,координатора на сакупљању грађе, селекцији текстова који су ушли у зборник, истакавши посебно и овом приликом да је издавачка делатност школе у процвату последњих петнаестак година, али имајући да следи богато наслеђе претходника и у овој области. Присутнима је своје виђење сарадње и стварања Незаборава незаборављених затим саопштио господин Светозар Љубинковић. О структури књиге, значају и личном печату у њеном настајању, детаљно је потом излагала мр Валентина Вукмировић Стефановић. Победница целокупног пројекта о Земунској гимназији као носиоцу културног идентитета Земуна, овогодишња матуранткиња IV-1 Милица Грдинић, надахнуто је излила све напоре, препреке које је савладавала у одабиру документације, њеном селектовању, стилском дотеривању првонаграђеног текста о великом уметнику Сави Шумановићу, који је пуних осам година био ученик Земунске гимназије.

Далеко више књижевно вече, емотивни занос и традиционални понос у новом руху него нешто што би се уобичајено назвало промоцијом књиге, завршила је др Вукосава Живковић позвавши присутне ауторе књиге да изађу пред публику, а захваливши се и онима који нису могли да дођу спречени махом студијским обавезама по престижним универзитетским центрима света. Громким аплаузом учесницима разних генерацијама и најавом нове књиге до наредног Савиндана у оквиру издавачке делатности Земунске гимназије, завршило се још једно вече за незаборав!

др Вукосава Живковић

Слике погледајте ОВДЕ

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

NEDELJA FILOZOFIJE

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.