21.11.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Незаборав незаборављених

Уторак 16 октобар, Свечана сала Земунске гимназије у 18 часова – промоција књигеНезаборав незаборављених.

У оквиру централног дела прославе великог јубилеја 160 година постојања Земунске гимназије, у уторак вече 16 октобра, у препуној Свечаној сали школе,одвијала се промоција књиге Незаборав незаборављених.

Као што је најављено у вишедневном програму одвијања прославе – књига Незаборав незаборављених настала је као резултат изузетне сарадње Клуба матичне културе Земуна и професора и ученика Земунске гимназије. Захваљујући професоркама Валентини Вукмировић Стефановић и Вукосави Живковић приређена је монографска публикација која доноси текстове о неким о најзначајнијих имена светске и домаће научне, уметничке, културе, образовне и политичке сцене, а којима је заједничко то што су били ђаци и професори Земунске гимназије.

Промоцију је уводном, поздравном речју отворила др Вукосава Живковић, која се захвалила публици на доласку у толиком броју и истакла сву сложеност и лепоту рада на настанку једне овакве публикације. Професорка Живковић је говорила овом приликом у вишеструкој улози председнице жирија, аутора који је писао и о коме је писано, некадашњег матуранта, а садашњег професора Земунске гимназије,координатора на сакупљању грађе, селекцији текстова који су ушли у зборник, истакавши посебно и овом приликом да је издавачка делатност школе у процвату последњих петнаестак година, али имајући да следи богато наслеђе претходника и у овој области. Присутнима је своје виђење сарадње и стварања Незаборава незаборављених затим саопштио господин Светозар Љубинковић. О структури књиге, значају и личном печату у њеном настајању, детаљно је потом излагала мр Валентина Вукмировић Стефановић. Победница целокупног пројекта о Земунској гимназији као носиоцу културног идентитета Земуна, овогодишња матуранткиња IV-1 Милица Грдинић, надахнуто је излила све напоре, препреке које је савладавала у одабиру документације, њеном селектовању, стилском дотеривању првонаграђеног текста о великом уметнику Сави Шумановићу, који је пуних осам година био ученик Земунске гимназије.

Далеко више књижевно вече, емотивни занос и традиционални понос у новом руху него нешто што би се уобичајено назвало промоцијом књиге, завршила је др Вукосава Живковић позвавши присутне ауторе књиге да изађу пред публику, а захваливши се и онима који нису могли да дођу спречени махом студијским обавезама по престижним универзитетским центрима света. Громким аплаузом учесницима разних генерацијама и најавом нове књиге до наредног Савиндана у оквиру издавачке делатности Земунске гимназије, завршило се још једно вече за незаборав!

др Вукосава Живковић

Слике погледајте ОВДЕ

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.