9.12.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Час о Црњанском

У петак, 7. децембра Филолошка гимназија је била домаћин и организатор округлог стола под називом Час о Црњанском. Говорило се о стваралаштву, рецепцији књижевне критике и наставним потенцијалима богатог дела Милоша Црњанског, једног од највећих српских писаца. Излагало је двадесет и осам професора, доктора и магистара из Србије, Босне и Херцеговине и Мађарске. Предавања су трајала од 10 часова па све до 16.30, са кратким паузама. Учествовали су представници Института САНУ, Филолошког факултета, ЗУОВ-а и професори неколико гимназија из Србије и окружења.

На округлом столу, више него запажено место имала је и Земунска гимназија. Нашу школу, по специјалном позиву, представљале су др Вукосава Живковић, која је говорила о Праелементима у „Сеобама“ Милоша Црњанског, и мр Валентина Вукмировић Стефановић, са темом Методологија проучавања романа „Сеобе“. Завршну реч, на једној од две сесије, имао је проф. др Мило Ломпар, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду, говорећи о књизи Николе Милошевића „Роман Милоша Црњанског“.

Посебно значајан део Часа о Црњанском била је једночасовна, завршна панел дискусија. Њоме је председавала проф. др Зона Мркаљ, професор методике на Филолошком факултету. Десет гимназијских професора из Србије и региона је излагало и са публиком (коју су чинили ђаци, научни и педагошки саветници, универзитетски професори) дискутовало о научним и методичким изазовима које књижевно дело Милоша Црњанског данас има у образовном процесу. Том приликом, др Вукосава Живковић је подстакла креативну расправу о месту које разнолико стваралаштво Црњанског има у садашњим оквирима наставних планова и програма за основну и средњу школу, као и о могућим изборима других текстова и начинима груписања постојећих у оквиру наведених програма. Мр Валентина Вукмировић Стефановић је овом приликом истакла ваннаставне активности као подстицајне за изучавање књижевног опуса Милоша Црњанског, изневши конкретне детаље како се то чини у Земунској гимназији.

Милица Грдинић IV-1

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Станимир Фемпл (1903-1968.) - Станимир Фемпл био је ученик Земунске гимназије,а касније и професор (1933-1948), када је отишао на Електротехнички факултет. О Станимиру Фемплу, као наставнику и матеметичару његов ученик, Златко Мамузић, познати математичар рекао је: „Најснажнији утицај на математички развитак читаве генерације извршила је настава професора Фемпла. Његова настава математике била је прожета поезијом.“

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.