9.12.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Час о Црњанском

У петак, 7. децембра Филолошка гимназија је била домаћин и организатор округлог стола под називом Час о Црњанском. Говорило се о стваралаштву, рецепцији књижевне критике и наставним потенцијалима богатог дела Милоша Црњанског, једног од највећих српских писаца. Излагало је двадесет и осам професора, доктора и магистара из Србије, Босне и Херцеговине и Мађарске. Предавања су трајала од 10 часова па све до 16.30, са кратким паузама. Учествовали су представници Института САНУ, Филолошког факултета, ЗУОВ-а и професори неколико гимназија из Србије и окружења.

На округлом столу, више него запажено место имала је и Земунска гимназија. Нашу школу, по специјалном позиву, представљале су др Вукосава Живковић, која је говорила о Праелементима у „Сеобама“ Милоша Црњанског, и мр Валентина Вукмировић Стефановић, са темом Методологија проучавања романа „Сеобе“. Завршну реч, на једној од две сесије, имао је проф. др Мило Ломпар, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду, говорећи о књизи Николе Милошевића „Роман Милоша Црњанског“.

Посебно значајан део Часа о Црњанском била је једночасовна, завршна панел дискусија. Њоме је председавала проф. др Зона Мркаљ, професор методике на Филолошком факултету. Десет гимназијских професора из Србије и региона је излагало и са публиком (коју су чинили ђаци, научни и педагошки саветници, универзитетски професори) дискутовало о научним и методичким изазовима које књижевно дело Милоша Црњанског данас има у образовном процесу. Том приликом, др Вукосава Живковић је подстакла креативну расправу о месту које разнолико стваралаштво Црњанског има у садашњим оквирима наставних планова и програма за основну и средњу школу, као и о могућим изборима других текстова и начинима груписања постојећих у оквиру наведених програма. Мр Валентина Вукмировић Стефановић је овом приликом истакла ваннаставне активности као подстицајне за изучавање књижевног опуса Милоша Црњанског, изневши конкретне детаље како се то чини у Земунској гимназији.

Милица Грдинић IV-1

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

NEDELJA FILOZOFIJE

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.