26.12.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Огледни час - Јесењи празници

У петак, 7. децембра 2018. године, одржан је огледни час под називом ЈЕСЕЊИ ПРАЗНИЦИ. У организацији и одржавању часа су учествовали ученици одељење 4-4, 3-11 и 2-11, као и професор социологије Зорица Перовић, немачког језика Јелена Манојловић, верске наставе ђакон Дарко Радовановић и професори енглеског језика Марија Нешовић и Дејан Тмушић.

Циљ оваквог часа је био да се ученици упознају са различитим културама и различитим празницима и обичајима који их прате као и са социолошким аспектом празника.

Час је започео излагањем ученика одељења 3-11 које се односило на социолошки аспект празника, пореклом појма, врстама празницима, законским регулативама које регулишу ову област. Своје излагање су завршили презентовањем резултата кратког истраживања у којем су обрадили навике професора и ученика школе везаним за празновање.

Час је настављен излагањем ученица одељења 4-4 које су нам кроз интересантан наступ, маске и занимљиву Power Point презентацију, на енглеском језику приближиле Ноћ вештица, презник који се прославља у Северној Америци.

Наставили смо са немачким празницима. Кроз занимљив скеч, односно интервју са познатим личностима из немачког јавног живота, ученице 4-4 су упознале присутне са празницима који се у јесењем периоду прослављају у Немачкој. Наравно, интервју је вођен на немачком језику, док је једна од учесница присутнима преводила питања и одговоре учесника.

Надовезали су се ученици 2-11 који су нам на занимљив начин представили празник Дан захвалности који се прославља у Америци. Они су као једна америчка породица, уз занимљиву Power Point презентацију, присутне упознали са пореклом, обичајима и начином прослављања овог празника.

За крај, ученици одељења 2-8 су нам показали празник који се једино прославља у Србији, Крсну славу. Кроз занимљиву презентацију показали су нам обичаје везане за прослављање славе, сечење славског колача и освећење славског жита.

Часу су присуствовали педагог школе Биљана Грујовић, помоћник директора Теодора Толева Витомир и колеге професор биологије Биљана Јаковљевић, музичке културе Анђа Лазовић, математике Мирјана Благојевић и енглеског језика Љупка Јаћимовић.

У завршном делу часу, присутни су уз чај и колачиће дискутовали о празницима који су им представљени, размењивали искуства, коментарисали активности на часу али и разговарали о новим занимљивим идејама за даљу сарадњу.

Зорица Перовић,
Јелена Манојловић,
Дарко Радовановић,
Марија Нешовић,
Дејан Тмушић.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.