26.3.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

,,Балканска грозница" у Aустрији

Смештај је био организован у интернату средње школе у чијем комплексу се налази и дворац, те га тако чини јединственим, а садржи и капелу, језерце, атлетску стазу, пластенике, као и соларне панеле који обезбеђују струју школи. Школа садржи и клуб за професоре и ученике где се одржавају филмске вечери, презентације, а може се увек добити освежење у паузи између предавања. Смеће се сортира и за то постоје посебне канте.

Након доласка у Визелбург посетили смо традиционалну аустријску гостионицу у тиролском стилу и пробали аутентична аустријска јела са нашим домаћинима и партнерима на пројекту, господином Дитмаром Гнедом, социологом и педагогом, и Јоханесом Тиром, професором математике и историје.

Наредног дана упутили смо се у престоницу Аустрије, Беч, где нас је у Амбасади Р Србије примио г Родић, који нам је испричао о српској заједници у Аустрији, а касније нас одвео до куће у којој је становао Вук С. Караџић и српске православне цркве у коју су долазили Вук и Доситеј. Беч нас је одушевио бројем и изгледом знаменитости, историјом и космополитском атмосфером, те смо наш боравак продужили до вечерњих сати.

У уторак, 26.2. наши домаћини показали су нам природне и културне лепоте Доње Аустрије. Долином Дунава стигли смо најпре у градић Мелк на чијем се највишем брду налази римокатолички манастир Мелк, светска баштина под заштитом УНЕСКО-а. Симпатична Кармен, водич кроз одаје, библиотеку и цркву, приближила нам је историјску и културну позадину манастира.

До града Кремса пратили су нас Дунав и степенасти виногради, а потом смо се стрмом стазом попели до куле у којој је био заточен Ричард Лавље Срце. Отворио нам се предиван поглед на цео регион. Успут смо срели планинаре који сваки викенд користе како би породично истраживали околна брда и планине. Предах је уследио у газдинству које се бави производњом вина и сухомеснатих специјалитета.

Дан смо завршили књижевном вечери у Мелку, где су нам се придружили познати српски музичари Ненад Василић и Марко Живадиновић. Публика је уживала у напетим одломцима из књиге „Балканска грозница“ дочаране сценским наступом аутора Дитмара Гнеда а употпуњеним звуцима хармонике и контрабаса. Чаролија!

Среда је почела обиласком модерног школског комплекса у групама и наставила се презентацијама боравка аустријских ученика на Балкану, виђених из оба угла. Нашу школу представио је матурант Лазар Миланов.Домаћине смо послужили нашим сланим и слатким производима. Придружила нам се и аустријска телевизија ОРФ, која је оком камере забележила најбоље тренутке тог дана. Затим су ученици по групама одговарали на питања која су раније припремили, а тичу се свакодневице, жеља, обичаја и тако се боље упознали, а родиле су се и симпатије. Ученици домаћини били су заинтересовани за историјска збивања на Балкану крајем прошлог века и са пажњом записивали одговоре наших ученика како би боље схватили овај део Европе.

Адреналин нам је после подне подигла вожња модерним тракторима и обилазак радионица у којима ученици добијају неопходну праксу. Показали су нам колико су вешти и направили привеске за кључеве са иницијалима школе за успомену. Неколико наших ученица чак је исказало таленат у припреми послужења за вечерњу приредбу.

Приредбу је у свечаној сали замка отворио наш домаћин, г Тир и сви координатори поздравили су присутну публику, а приказана је и презентација о путовању кроз земље Балкана. О Земунској гимназији и значају пројекта сарадње две школе на немачком је испричала матуранткиња Наталија Кресовић и добила похвале госта вечери, господина Волфганга Петрича, некадашњег амбасадора у СР Југославији. Након говора о неопходности прикључивања наше земље Европској породици, уследило је послужење и разговор са гостима у прелепом амбијенту дворишта замка. Вече би могло да се настави у недоглед, међутим ујутро нас је чекао повратак у Земун. Понели смо драгоцено искуство, пријатељства и тренутке, непроцењиве за живот младих људи који тек упознају свет и друге народе. Топли пријем и срдачан осмех наших домаћина, предусретљивост и добра воља мотив су више за учење немачког језика.

Фотографије можете погледати овде

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.