26.3.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

,,Балканска грозница" у Aустрији

Смештај је био организован у интернату средње школе у чијем комплексу се налази и дворац, те га тако чини јединственим, а садржи и капелу, језерце, атлетску стазу, пластенике, као и соларне панеле који обезбеђују струју школи. Школа садржи и клуб за професоре и ученике где се одржавају филмске вечери, презентације, а може се увек добити освежење у паузи између предавања. Смеће се сортира и за то постоје посебне канте.

Након доласка у Визелбург посетили смо традиционалну аустријску гостионицу у тиролском стилу и пробали аутентична аустријска јела са нашим домаћинима и партнерима на пројекту, господином Дитмаром Гнедом, социологом и педагогом, и Јоханесом Тиром, професором математике и историје.

Наредног дана упутили смо се у престоницу Аустрије, Беч, где нас је у Амбасади Р Србије примио г Родић, који нам је испричао о српској заједници у Аустрији, а касније нас одвео до куће у којој је становао Вук С. Караџић и српске православне цркве у коју су долазили Вук и Доситеј. Беч нас је одушевио бројем и изгледом знаменитости, историјом и космополитском атмосфером, те смо наш боравак продужили до вечерњих сати.

У уторак, 26.2. наши домаћини показали су нам природне и културне лепоте Доње Аустрије. Долином Дунава стигли смо најпре у градић Мелк на чијем се највишем брду налази римокатолички манастир Мелк, светска баштина под заштитом УНЕСКО-а. Симпатична Кармен, водич кроз одаје, библиотеку и цркву, приближила нам је историјску и културну позадину манастира.

До града Кремса пратили су нас Дунав и степенасти виногради, а потом смо се стрмом стазом попели до куле у којој је био заточен Ричард Лавље Срце. Отворио нам се предиван поглед на цео регион. Успут смо срели планинаре који сваки викенд користе како би породично истраживали околна брда и планине. Предах је уследио у газдинству које се бави производњом вина и сухомеснатих специјалитета.

Дан смо завршили књижевном вечери у Мелку, где су нам се придружили познати српски музичари Ненад Василић и Марко Живадиновић. Публика је уживала у напетим одломцима из књиге „Балканска грозница“ дочаране сценским наступом аутора Дитмара Гнеда а употпуњеним звуцима хармонике и контрабаса. Чаролија!

Среда је почела обиласком модерног школског комплекса у групама и наставила се презентацијама боравка аустријских ученика на Балкану, виђених из оба угла. Нашу школу представио је матурант Лазар Миланов.Домаћине смо послужили нашим сланим и слатким производима. Придружила нам се и аустријска телевизија ОРФ, која је оком камере забележила најбоље тренутке тог дана. Затим су ученици по групама одговарали на питања која су раније припремили, а тичу се свакодневице, жеља, обичаја и тако се боље упознали, а родиле су се и симпатије. Ученици домаћини били су заинтересовани за историјска збивања на Балкану крајем прошлог века и са пажњом записивали одговоре наших ученика како би боље схватили овај део Европе.

Адреналин нам је после подне подигла вожња модерним тракторима и обилазак радионица у којима ученици добијају неопходну праксу. Показали су нам колико су вешти и направили привеске за кључеве са иницијалима школе за успомену. Неколико наших ученица чак је исказало таленат у припреми послужења за вечерњу приредбу.

Приредбу је у свечаној сали замка отворио наш домаћин, г Тир и сви координатори поздравили су присутну публику, а приказана је и презентација о путовању кроз земље Балкана. О Земунској гимназији и значају пројекта сарадње две школе на немачком је испричала матуранткиња Наталија Кресовић и добила похвале госта вечери, господина Волфганга Петрича, некадашњег амбасадора у СР Југославији. Након говора о неопходности прикључивања наше земље Европској породици, уследило је послужење и разговор са гостима у прелепом амбијенту дворишта замка. Вече би могло да се настави у недоглед, међутим ујутро нас је чекао повратак у Земун. Понели смо драгоцено искуство, пријатељства и тренутке, непроцењиве за живот младих људи који тек упознају свет и друге народе. Топли пријем и срдачан осмех наших домаћина, предусретљивост и добра воља мотив су више за учење немачког језика.

Фотографије можете погледати овде

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

„Мало је људи у нашој култури који на једном месту могу да окупе припаднике различитих генерација и занимања, који му се без остатка диве и поштују га. Такав човек био је хеленист Милош Н. Ђурић (Војислав Јелић, 22.12.1997.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.