11.4.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Сусрети гимназија Европе по пети пут

Од 18. до 22. марта 2019. године, у Републици Српској, одржани су 5. Сусрети гимназија Европе. Овогодишњи организатор Сусрета била је гимназија „Јован Дучић“ из Требиња.

Поред Земунске гимназије, на Сусретима, учествовале су и следеће школе: гимназија „Шкофја Лока“ из Словеније, гимназија „Никола Тесла“ из Будимпеште, гимназија „Орце Николов“ из Скопља и гимназија „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара. Гимназија из Гњилана и гимназија из Вараждина, су били овогодишњи гости.

Земунску гимназију представљали су: директор Милош Бјелановић, координатор пројекта проф. социологије Јованка Станојевић Брзаковић, Сташа Јерковић ученица 4-1, Милош Божић ученик 4-8 и Милица Грдинић ученица 4-1.

Тема којом су се бавили учесници 5. Сусрета гимназија Европе, била је Улога ваннаставних активности у образовању и васпитању. Свака школа – учесница на пројекту спровела је истраживање, чији су резултати обрађени и презентовани.

Сусрети су отворени 18 марта, сада већ традиционалним, представљањем школа, градова и држава из којих долазе учесници пројекта. Велико и емотивно изненађење, приредили су ученици гимназије из Гњилана, којима је учешће на пројекту изузетно значило. Другог дана, поред презентације истраживања и упознавања са разноврсним ваннаставним активностима, одржан је и округли сто, а тема скупа је била како унапредити ваннаставне активности у школи.

Слободно време смо искористили за упознавање града Требинја, који још називају градом платана и сунца. Били смо почасни гости градоначелника и Председника општине Требиња, који су школама пожелели топлу добродошлицу и успешан рад у гимназији Јован Дучић. Поред формалних и неформалних активности, учествовали смо у креативним радионицама, на којима смо спознали како би требало да изгледа и функционише једна идеална ваннаставна активност. Свака школа је добила за задатак да пробуди свест о еколошкој ситуацији и организује секцију која ће да се бави питањем загађења природе. Била је организована и туристичка посета Мостара и Дубровника.

На самом крају Сусрета, у складу с овогодишњом темом, уз фасцинантан и емотиван концерт школског орксетра и представу „Кофери“, ученици су се опростили, до следеће године.

Учесници су се сагласили да им партиципација у ваннаставним активностима чини школу занимљивијом, мање помаже при избору будућег занимања, али је значајна у антиципирању интересовања ученика. У зависности од школе до школе, број ваннаставних активности (обавезних и необавезних) варира. Закључак је изведен. Да би школа била занимљива садашњим и будућим ученицима, потребно је да има што разноврснији избор добро организованих активности.

Сташа Јерковић, Милош Божић и Милица Грдинић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Станимир Фемпл (1903-1968.) - Станимир Фемпл био је ученик Земунске гимназије,а касније и професор (1933-1948), када је отишао на Електротехнички факултет. О Станимиру Фемплу, као наставнику и матеметичару његов ученик, Златко Мамузић, познати математичар рекао је: „Најснажнији утицај на математички развитак читаве генерације извршила је настава професора Фемпла. Његова настава математике била је прожета поезијом.“

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.