16.5.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Дан светлости

Међународна година светлости обележена 2015. године је прва манифестација која је ималаза циљ да скрене пажњу јавности на важност улоге коју има светлост у области науке, технике, културе, образовања и одрживог развоја.У обележавању је учествовало преко 140 земаља, међу којима је била и Србија. Успешност ове манифестације иницирала је одлуку Генералне конференцијеUNESCО-а да 2017. године донесе одлуку да се сваке године 16. маја обележава Дан светлости у знак сећања на 16. мај кадаје Норман Мајман 1960. године први пут успешно пустио у рад ласер. Први пут је тај дан обележен 2018. године.

Ове године јегрупа ученика и професора физике Земунске гимназије узела учешће у обележавањуМеђународног дана светлости.Ученици су припремили демонстрације и кратка излагања о различитим светллосним феноменима. Презентовали су осталим учницима и професорима своје радове на дан светлости.

Више о бележавању Међународног дана светлости ове године може се наћи на адреси https://www.lightday.org/

Догађаји који су регистровани у Србији су:

Како обележавање дана светлости није везано само за 16. мај,у Народној бибилиотеци Србије, у среду, 30. маја 2019. године организује се прослава Међународног дана светлости. Више о том догађају може се пронаћи на страници

http://elementarium.cpn.rs/naucni-krug/medjunarodni-dan-svetlosti/

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.