17.5.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Још једно предавање сарадника Институту за молекуларну генетику и генетичко инжињерство

Матуранти Земунске гимназије заинтересовани за науку и могућности које она доноси имају прилику да у низу предавања популаризационог карактера стекну увид у истраживања која се врше у нашој земљи. Један од предавача којег смо имали прилику да саслушамо био је и Немања Мирковић, научни сарадник у Лабораторији за молекуларну микробиологију на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжињерство (ИМГГИ). Попут свих предавача који имају прилику да говоре на овом низу излагања, др Мирковић је бивши ђак наше школе, који је потом наставио свој образовни пут на Пољопривредном факултету у Београду. На предавању се говорило о проблемима антибиотика, злоупотреби и последицама претераног коришћења – резистенцији, као и о потенцијалним заменама. Посебно место су заузеле бактериофаге, као метода која је у свом развитку. Оба метода лечења су објашњена на ћелијском нивоу, те су ђаци могли из новог угла да сагледају утицај уношења антибиотика. Покренута је и тема проблема са којима се суочавају млади истраживачи и како их превазићи. Након предавања, ђаци су покренули дебату доводећи у питање могућност потпуне замене антибиотика. Дискутовало се и о могућим новим, као и унапређивању старих метода лечења.

Још једном желимо да захвалимо др Немањи Марковићу који је одвојио време да пренесе своје истраживање нашим ђацима, као и професору биологије Биљани Јаковљевић која је организавала овај циклус предавања.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сава Шумновић (1896-1942.) - Велики српски сликар Сава Шуманивић завршио је свих осам разреда и матурирао у Земунској гимназији. Још као четворогодишњак био је заинтересован за сликарство. Његов професор цртања (како се тада говорило) Исидор Јунг упућивао га је у „импресионистичко сликање и то на начин Сезанов и Ван Гогов“, како је касније и сам Шумановић записао. Савин професор није имао већег сликарског дара, али је знао, по речима Каћуше Малетин, „да сремачком дерану покаже прави пут“.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.