5.12.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

800 година аутокефалне Српске цркве

Пројекат обележавања овог великог јубилеја радимо од почетка школске године. У пројекту учествује 22 ученика из сва четири разреда гимназије.

Мислимо да је ово што радимо изузетно значајно и да превазилази границе обичног школског рада, пошто, нажалост, ни на једној телевизији или медију, не постоји документарна емисија у којој бисте, у релативно кратком временском року, могли да сазнате укратко, у целости, све кроз шта је Српска црква са својим народом, прошла кроз осам векова постојања.

Академија поводом великог јубилеја "800 година аутокефалне Српске православне цркве" одржана је 16. децембра 2019. у Свечаној сали Земунске гимназије. Наши драги и уважени гости били су: представник Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, архијерејски намесник земунско-новобеоградски, академик и редовни професор одељења за историју на Филозофском факултету у Београду др Љубодраг Димић, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Гаврило Грбан, протојереј Александар Бајић, ђакон Дарко Радовановић, директор гимназије "Косовска Митровица" Слободан Михајловић са ученицима и професорима, директор Земунске гимназије Милош Бјелановић, председник Фонда бивших ученика и професора Земунске гимназије Славица Арсеновић, садашњи ђаци и професори школе, родитељи и пријатељи.

Захваљујемо се Хору Земунске гимназије и професорки музичке културе Анђи Лазовић који су извођењем Химне Светом Сави дали посебну емоцију нашем излагању.

Фотографије можете погледати овде

Камере ТВ Храм забележиле су читав догађај и снимке можете погледати на Јутјуб каналу ове телевизије. https://www.youtube.com/watch?v=HoNJSldUagw

Снимак аматерском камером господина Николе Цвијановића можете погледати на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=__bpZ0AULt0&feature=youtu.be

Аутор и реализатор пројекта

Љиљана Раковић

Детаље пројекта можете погледати ОВДЕ

Позивницу можете преузети ОВДЕ

Плакат можете погледати OВДЕ

На сајту www.slovoljubve.com можете чути више информација о овом пројекту.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Вилим Меснер (1904-1988.) - Вилика (како смо га из љубави звали), предавао је у нашем заводу географију и био један од најпопуларнијих професора у Земунској гимназији. Меснер је био и најбољи организатор екскурзија за наставнике и ученике. Његова највећа љубав (још од детињства) била је атлетика. Био је творац атлетског клуба у Земуну и осам година био државни рекордер у бацању копља; првак државе и Балкана и учесник олимпијских игара у Амстердаму и Лос Анђелесу.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.