9.12.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Међународна размена ученика Земунске гимназије и гимназије Шкофја Лока из Словеније

Међународна размена ученика Земунске и пријатељске гимназије Шкофја Лока се одвијала у

периоду између 16. и 20. новембра 2019. године. Овог пута су у њој учествовало 20 ученика II, III и IV године Земунске гимназије, а размену је водила професорка социологије Јованка Станојевић Брзаковић и професор математике Наум Недић. Сарадња тј. размена ученика словеначке и наше школе је успешно реализована већ трећи пут, поставши свима драга традиција.

По доласку у Словенију у поподневним часовима, наишли смо на топлу добродошлицу управе школе и гостопримство својих домаћина.

Уследила су три дана испуњена упознавањем словеначког образовног система, али и туристчким обиласцима не само Шкофја Локе, већ и осталих предела којим се Словенија са разлогом поноси.

Прва од многобројних дестинација био је Блед који нас је, упркос магли којом је био обавијен, ипак шармирао. Да естетика ове земље не лежи само у визуелном ужитку схватили смо дегустирајући укусне "крем шните".

Почетком радне недеље посетили смо Гимназију. Представљајући своје образовно ангажовање и креативност, Словенци су нам припремили радионице, квизове знања и пружили шансу да се нађемо у клупама пратећи наставу на њиховом језику. То је био посебан доживљај. Наши ученици су показали своја умећа активно учествујући на часовима математике, хемије, социологије, енглеског и словеначког језика.

Већи део поподнева је био слободан, те су нам домаћини омогућили ужитак обиласка словеначке престонице. Угодна атмосфера Љубљане нам је измамила осмех на лице, чинећи нашу посету још пријатнијом. Поглед са врха љубљанског града, тамошњег дворца,о ставио нас је без даха.

Последњег дана организованог боравка увидели смо лепоту Шкоцјанских јама, које су под заштитом УНЕСКO-а од 1986. године, непрестано се осврћући не би ли уочили пун потенцијал реке Реке. Посебно смо били одушевљени водичем који нам је предочио значај овог природног богатства.

Убрзо смо се упутили ка Пирану, приморском градићу. Некадашњи рибарски град сада испуњен делима венецијанско-готске архитектуре са разлогом се сматра једним од најлепших места на Јадрану.

Као културно седиште, између осталог, садржи акваријум и Музеј шкољки, у којем је изложено преко 3000 различитих примерака шкољки и пужева из свих делова света.

При повратку у Шкофја Локу, као базично место нашег дружења, одлучили смо да путовање крунишемо последњим заједничким изласком. Крај вечери, а поготово растанак који је уследио наредног дана је свима тешко пао, те сузе нису биле реткост. С коферима пуним успомена кренули смо за Београд. Радујемо се поновном дружењу које је предвиђено већ за почетак марта, када ћемо са словеначким пријатељима заменити улоге.

Припремила: Сара Панић, IV-3

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.