10.5.2021.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПОНОС ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

ПОНОС ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ - ГОРДАНА ВУЊАК НОВАКОВИЋ И ФИЛИП БОШКОВИЋ

Гордана Вуњак Новаковић, професорка Колумбија универзитета, чланица Српске академије наука и уметности, прва Српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД, решила је комплексне проблеме у вези са заменом оштећеног ткива. То је определило Европски завод за патенте, да по први пут, научница из Србије буде у финалу престижне Европске награде за проналазаче – за иновативни допринос у медицини.

др Гордана Вуњак Новаковић

Током своје научне каријере, Гордана Вуњак Новаковић дала је огроман допринос инжењерству ткива, једном од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшању квалитета живота.

(Антонио Кампиноса, председник Европског завода за патенте приликом саопштавања финалиста 2021. године)

Филип Бошковић, молекуларни биолог Универзитета у Београду, добитник награде Стефан Куфлер, другопласирани на Светској научној олимпијади и докторанд Универзитета у Кембриџу. Уз помоћ тима са Кембриџа направио је нови тест на корона вирус који је бржи и специфичнији од PCR теста. Тим поводом је Филип Бошковић изјавио за РТС:

Овај тест има велики утицај на дијагностику свих вируса , не само респираторних већ и других вирусних и бактеријских обољења. Очекујем да ћемо већ ове године имати прву комерцијалну вредност.

Филип Бошковић

Гордану Вуњак Новаковић и Филипа Бошковића, два светска научника, повезује Земунска гимназија. Вуњак Новаковић је матурирала 1966/67. године, а Бошковић 2013/14. године. Ученици, колектив и директор Земунске гимназије су поносни на своја два успешна матуранта. Радујемо се њиховим професионалним успесима и помало их доживљавамо као своје јер су започети под сводовима наше Земунске гимназије.

ЧЕСТИТАМО!!!

Ученици, колектив и

директор Земунске гимназије

Милош Бјелановић

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.