29.10.2021.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПОСЕТА МАРИНЕ РАДОВИЋ ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

СПЕЦИЈАЛНО ОДЕЉЕЊЕ ФИЗИКЕ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ У ПРИПРЕМИ ЗА ЗВЕЗДАНЕ СТАЗЕ У СОМБОРУ

У петак 22. октобра, Марина Милић Радовић, оснивач и управитељ Фондације "Лаза Костић", уприличила је посету Земунској гимназији. На састанку са директором реновиране угледне школе, господином Милошем Бјелановићем, договорена је дугорочна сарадња у разноврсним пројектима. Прва у низу је посета првог разреда специјалног одељења физике и њиховог професора српског језика и књижевности Сање Каљевић, а на иницијативу дугогодишњег Лазиног амбасадора, Теодоре Николић, ученице овог одељења.

Професорка Радовић је ученицима испред школеуручила препуну торбу драгоцених књига о Лази Костићу од којих се неколико не може наћи у књижарама, него су искључиво власништво Фондације, попут књиге ,, ЛАЗА КОСТИЋ ЖИВОТ И ДЕЛО“ Живомира Младеновића, затим ,, ЛАЗА КОСТИЋ- СПОРТ И МИ“ и едукативне, наменске свеске са мислима о споју Јулијане Паланачки, Лазе Костића и Сомбора.

Ђаци су освежени новим сазнањима, прионули на изучавање дарованог материјала, како би што боље припремљени отишли у Сомбор 30. октобра.

Поновни сусрет и дружење планирани су за 30.октобар , када Фондација организује свечаност под називом „ ПОЧАСТ КОСТИЋ ЛАЗИ НА ЗВЕЗДАНОЈ СТАЗИ – Наклон Јулијани др-а Лазе Костића рођене Паланачки, ЗА НЕЗАБОРАВ“.

Овом приликом се обележава и стогодишњица смрти краља Петра I Карађорђевића и војводе Живојина Мишића под слоганом „ОРУЖАЈ СЕ! БРАНИ СЕ! НЕ ДАЈ СЕ!“

Лази Костићу, Јулијани Паланачки и оснивачу фондације Миодрагу Радовићу овом приликом ће се одржати парастос на „Великом православном гробљу“ у Сомбору.

Почасни гост свечаности ће бити писац Матија Бећковић.

Ово су неке од изјава ученика:

„Нови дизајн свезака Фондације „ Лаза Костић“ ме је очарао, јер се на њима види да је Лаза Костић познат и међу млађом популацијом, што ме посебно радује.

Брак идеала и капитала, ме је подсетио на биолошке симбиозе у којој бића остварују обостране потребе, жеље и дуго уживају у заједничком животу, а једно без другог не могу, баш као Јулијана Паланачки и Лаза Костић.

Са нестрпљењем чекам догађај, којим ће Лаза Костић опет окупити своје поштоваоце и наследнике.”

Амбасадор и новинар фондације „Лаза Костић“ - Теодора Николић 1/11

„Фасцинирала ме ја прича о Лази Костићу и Ленки Дунђерски. Мислила сам да знам скоро све о њему, али, уствари, увек постоји нешто занимљиво, занимљивије од претходног. Фасцинирала ме је тема „Брак идеала и капитал“, како једно дете види тутему, а како ту тему види један одрастао човек и како су је на различит, а, уствари, исти начин представили“.

Јана Трајковић 1/11

“Дизајн корица свеске, брак идеала и капитала, посебно ми је привукла пажњу. Уочила сам мушко и женско лице, а између њих ...”

Ана Живковић 1/11

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.