25.05.2022.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПОСЕТА ПРОФЕСОРА МАТЕМАТИКЕ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ СРПСКОЈ ГИМНАЗИЈИ ,,НИКОЛА ТЕСЛА“ У БУДИМПЕШТИ

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ И СТРУЧНА САРАДЊА НАСТАВНИКА МАТЕМАТИКЕ

посета професора математике Земунске гимназије Српској гимназији ,,Никола Тесла“ у Будимпешти

11 мај–15. мај 2022 године

Иницијална идеја била је успостављање сарадње на различитим нивоима (професори – професори, ученици), размена искустава, планирање и реализација пројеката, примена ИТ технологија у смислу заједничких наставних активности (одржавање веза са Србијом, повезивање Србије са Европом) и истраживање осталих могућности.

Током прве посете упознали смо се са радом Школе, организацијом школског простора, организацијом наставе и животом ученика у дому. Посетили смо часове професора математике (Јулије Младеновић и Гордане Станков): учествовали смо у непорседној реализацији наставе, анализирали тежину писмених задатака и литературе која се користи у настави, и упоредили предности различитих методичких приступа.

Професорка Мирјана Благојевић одржала је час у деветом разреду (еквивалент првом разреду средње школе код нас). Наставна јединица била је Линеарна функција са апсолутним вредностима, док је професорка Слађана Стојнић Ирт одржала је час у једанаестом разреду (еквивалент трећем разреду код нас). Наставна јединица била је Једначина кружнице.

Присуствовали смо часу др Гордане Станков, наставна јединица Графикон линеарне функције са апсолутним вредностима – слагање две или више функција. Тај час је следио након часа професорке Мирјане Благојевић, чиме је целина Линеарна функција завршена. Професорка Јулија Младеновић одржала је час у деветом разреду, наставна јединица Увод у теорију графова.

Током разговора, размене искустава и прављења планова, издвојили смо неколико важних тема/изазова:

- решавање текстуалних задатака са неколико повезаних захтева који се појављују на државној

матури у Мађарској;

- недостатак прилагођене литературе за реализацију одређених исхода;

- поређење исхода (по нивоима) за крај средњег/предуниверзитетског образовања у Србији и

Мађарској;

- креирање различитих методолошких приступа и задатака који воде ка постизању исхода;

- завршни и пријемни испити, факултације.

Захваљујемо издавачким кућама Математископ, Круг и Герундијум, које су донирале велики број уџбеника и збирки задатака за све разреде, а које се сада налазе у школској библиотеци у Будимпешти.

Почаствовани смо изузетним гостопримством руководства и особља Српске гимназије ,,Никола Тесла“, али и одушевљени сарадњом са ученицима на заједничким часовима.

Земунска гимназија:

Мирјана Благојевић, Зорица Маринковић, Слађана Стојнић Ирт, Бојана Тијанић

Гимназија ,,Никола Тесла“:

Јулија Младеновић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.